Tudomány

Nagyon furcsa dolog kering a Föld körül

Az már talán senkinek nem újdonság, hogy a Földet egyre növekvő mennyiségű űrszemét veszi körbe - egyelőre nem tudunk mit kezdeni a törmelékkel, bár elképzelések már vannak, hogyan lehetne a legegyszerűbben megszabadulni tőle. Most viszont kutatók olyan szemétdarabra lettek figyelmesek, aminek nagyon furcsa a pályája: van, hogy brutálisan közel jön a felszínhez, de van, hogy a Holdon túlra is eltávolodik.

A hawaii Haleakala Obszervatórium (aminek a bolygóra potenciálisan veszélyes űrszemét kiszűrése a dolga) nagyon érdekes, a bolygó körül keringő objektumra lett figyelmes: üres szemeteszacskónak becézik, mert ilyen az alakja, de még furcsább benne az, hogy milyen pályán kering. A zacskó van, hogy 600 kilométerre megközelíti a földfelszínt, de

akad, hogy a Föld-Hold távolság másfélszeresére, 538 ezer kilométerre is eltávolodik.

A zacskó valószínűleg az egyik rakétakilövés maradványa, és a földi életre nem jelent semmiféle veszélyt, viszont tényleg furcsa, ahogy kering. A hivatalos nevén A10bMLz kódjelű törmelék jó néhány méter szélességében, de viszonylag könnyű, mindössze 1 kilót nyomhat. Éppen ezért a Northolt Branch Obszervatórium szerint egy fémfólia lehet, egyelőre nem tudni, melyik kilövésnél szakadhatott le.

Szakértők szerint a furcsa keringési pályája nem lesz állandó, főleg kis tömege miatt fog valószínűleg változni. Akár a Napból kiáramló fotonok is ellökhetik másfele. Sőt, még az is lehet, hogy a közeljövőben újra a Föld légkörébe érkezik, és elég – egyelőre kiszámíthatatlan, mi lesz vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik