Tudomány

Hét év alatt 20 kilométer, de ez óriási eredmény

A Curiosity rover elkészítette utolsó szelfijét a Mars Vera Rubin-gerincnél, majd elindult az Aeolis Mons nevű hegy irányában lévő agyagos terület felé.

A rover január 15-én a robotkarja végén található Mars Hand Lens Imager kamera segítségével készített egy 57 felvételből álló képsorozatot, amelyből aztán összeállt a szelfi – írja az MTI.

Az autóméretű marsjáró több mint egy évet töltött el a Vera Rubin-gerincnél, ezen időszak alatt értékes mintákat gyűjtött be. Az utolsó, 19. mintavételt december 15-én végezte el, az ekkor létrejött furat a marsjáró mellett, balra lent látható a szelfin. A táj a helyi viharok miatt a megszokottnál jóval porosabbnak tűnik.

Fotó: NASA/JPL-Caltech/MSSS

A Curiosity következő célja egy, az Aeolis Mons irányában található agyagos terület. Az agyagásványok több információval szolgálhatnak azokról az ősi tavakról, amelyek a hegy alacsonyabban fekvő területeit formálták.

A nukleáris energiával üzemelő marsjáró 2012 augusztusában landolt a Gale-kráterben, és 2014-ben érte el az Aeolis Mons lábát. Azóta változatos területeken haladt át, amelyeken víz és szél nyomaira is bukkant.

A Curiosity leszállása óta mintegy 20 kilométert tett meg.

Bár ez elsőre kevésnek tűnhet, ha figyelembe vesszük a terepviszonyokat, a megállással járó vizsgálatokat, illetve a földi irányítás parancsainak késését, már komoly teljesítménynek mondható.

Kiemelt fotó: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Ajánlott videó

Olvasói sztorik