Tudomány

Hiányzó láncszemre bukkantak az emberi evolúcióban

Egy kilencéves dél-afrikai kisfiúnak köszönhetően a szakemberek bő egy évtizeddel ezelőtt új ősi emberfélét fedeztek fel. Egy új vizsgálat most felfedte: a faj egy hiányzó láncszem volt evolúciónkban.

Az Australopithecus sediba maradványát 2008-ban találta meg az akkor kilencéves Matthew Berger – írja a USA Today. A fiú épp kutyáját sétáltatta a Malapa nevű lelőhely közelében, amikor egy különös kőre lett figyelmes.

Utóbb kiderült, hogy a kő valójában egy 2 millió éves fiatal hím emberféle kövülete volt. A csont egy korábban ismeretlen fajhoz, az Australopithecus sedibához tartozott. Később a környéken egy kifejlett nőstény maradványait is azonosították.

A felfedezést követően komoly szakmai vita indult arról, hogy milyen besorolást is kapjanak a leletek.

Egy új kutatás alapján a faj a Homo nem közeli rokona volt, és fontos összekötőkapocs volt a korai emberek és majomszerű őseink között. A szakértők szerint az Australopithecus sediba volt a híd Lucy (azaz az Australopithecus afarensis) és az eszközkészítéséről ismert Homo habilis között. Bár az Australopithecus sediba anatómiája egyedi, bizonyos vonásaiban e két fajra emlékeztet.

Eredményeink az evolúció hagyományos, lineáris elméletét kérdőjelezik meg

– mondta Jeremy DeSilva, a Dartmouth College munkatársa és a friss tanulmány társszerzője. A szakértő hozzátette, adataik azt mutatják, hogy bizonyos emberfélék egymással párhuzamosan léteztek.

A kutatók szerint az Australopithecus sediba képes volt két lábon járni, de sok időt tölthetett a fákon, ahol élelmet és ragadozók elleni védelmet kereshetett.

Kiemelt fotó: Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0/Brett Eloff/Profberger and Wits Universit

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik