Tudomány

Ötven év után derül fény a szovjet bunkerek titkára

Az 1960-as években a szovjetek több titkos bunkert is építettek Lengyelország területén, amelyeket aztán nem jelöltek a térképen, és gondosan álcáztak, hogy a kémrepülők ne azonosíthassák őket. Most szakértők egy csoportja elkezdte felderíteni ezeket a komplexumokat.

Bár a korszakban bizonyos szovjet dokumentumok kommunikációs központként hivatkoztak az építményekre, a legfrissebb kutatások szerint fő funkciójuk a nukleáris fegyverek tárolása volt – írja az Live ScienceGrzegorz Kiarszys, a Lengyel Történeti és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének munkatársa által vezetett csoport a közelmúltban fejezte be az első három bunker feltárását.

Az érintett épületekben nukleáris fegyvereket tárolhattak, és jelentős katonai személyzet felügyelte őket.

Az egyik bunker Podborsko, a másik Brzezń ica Kolonia, a harmadik pedig Templewo közelében fekszik. A komplexumokat mind az 1960-as években emelték, és sokban hasonlítanak a kelet-németországi, a bulgáriai, a cseh, a szlovákiai, illetve magyarországi bunkerekre.

Kiarszys szerint az épületekben tárolt rakéták valószínűleg taktikai fegyverek voltak, amelyeket egy esetleges európai háborúra tartogattak.

A robbanófejek erőssége 0,5-500 kilotonna között mozgott

– nyilatkozta a szakértő.

Miután 1969 decemberében befejeződött a lengyelországi bunkerek építése, a szovjet csapatok vették birtokba azokat. Mivel a komplexumokhoz köthető iratok jelentős részét megsemmisítették, a kutatóknak újraminősített CIA-s műholdas képeket és modern távérzékelési technikát kellett használniuk a megtalálásukhoz.

A vizsgálat alapján a három helyszínen hasonló, több erődítéssel, árokkal, menedékhellyel, ellenőrzőponttal, barakkokkal, garázsokkal és megfigyelési pontokkal rendelkező komplexumokat alakítottak ki.

Napjainkra a vandalizmus és az elhanyagoltság miatt jelentősen romlott a bunkerek állapota. Kiarszysék úgy vélik, kiemelten fontos megóvni ezen történelmi építményeket.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik