Tudomány

Újabb részletek derültek ki Amerika titkos UFO-kutató programjáról

2017-ben derült ki, hogy az Egyesült Államoknak volt olyan projektje, amelynek feladata az azonosítatlan repülő tárgyak (UFO-k) és a megmagyarázatlan légköri jelenségek (UAP-ok) vizsgálata volt. 2008 és 2011 között a teljes 600 milliárd dolláros éves védelmi költségvetéséből 22 milliót fordítottak a programra.

Újabb részletek derültek ki az Advanced Aerospace Threat Identification Programról (AATIP) – írja az IFLScience. Az amerikai Védelmi Hírszerző Ügynökség 38 olyan, 2018 nyarán benyújtott kutatási tételt mutatott be, amelyek vizsgálatával a projektet akarták megbízni.

Az ötoldalas dokumentum nem túl részletes, így a témák a címén kívül nem sok derül ki belőle. Egyes információkat ráadásul a személyes adatok védelme miatt tartanak vissza.

Annyi bizonyos, hogy az AATIP többek közt az űrutazás kérdéseivel, így az űrbarát anyagokkal, meghajtási rendszerekkel és az energiatárolás kérdésével foglalkozott.

Ezen kívül olyan témákat kutattak, mint a nagy energiájú lézerek, a térhajtómű, a sötét anyag, az extra dimenziók manipulálása, illetve a léthatatlanság. Az AATIP szakértői azon civilekkel és katonákkal is foglalkoztak, akik UFO-észlelésről számoltak be.

A titkos projekt létezésére azután derült fény, hogy a program egykori vezetője, Luis Elizondo lemondott tisztségéről. Magáról az AATIP-ről nagyjából annyit tudni, hogy egy korábbi demokrata szenátor, Harry Reid támogatta, és a költségvetése egy jelentős részét egy Las Vegas-i központú magáncég, a Bigelow Aerospace kapta. A vállalat feladata az volt, hogy felújítsa azokat az épületeket, amelyekben az UFO-kból származó anyagokat tárolják.

A program 2011-ben ért véget, miután a döntéshozók arra jutottak, hogy nem hozza az elvárt eredményeket. Egyes források szerint ugyanakkor a projekt egykori szakértői továbbra is foglalkoznak az UFO-khoz és UAP-okhoz köthető témákkal.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik