Tudomány

Brutális, hogy mire képes az ónos eső

Az amerikai The Weather Channel látványos virtuális valóság segítségével mutatta be, hogy milyen következményekkel járhat a Harper vihar által hozott ónos eső.

A csatorna által készített videót látva valószínűleg azok az amerikaiak is komolyan veszik majd a figyelmeztetéseket, akik korábban nem tették – írja a The Washington Post.

A Harper vihar fő veszélye az ónos eső. Ónos eső akkor alakul ki, amikor két fagyos légréteg közé egy 0 Celsius-foknál melegebb réteg kerül. A felső szinten keletkezett hópelyhek így középen megolvadnak, majd az alsó szintre érve lehűlnek. Mivel nincs elég idejük megfagyni, a levegőben még folyékonyak maradnak, és csak a talaj elérése után dermednek meg.

2,5 milliméternyi ónos eső is elég ahhoz, hogy az utak és járdák extrém csúszóssá váljanak.

Nagyjából 6,2 milliméternyi csapadékmennyiség felett az ágak elkezdenek letörni, 1,3 centiméternél pedig már súlyos veszélyek jelentkezhetnek.

A The Weather Channel szimulációja és a színészi tehetséggel megáldott meteorológus jól szemlélteti, hogy milyen fenyegető is a Harper vihar.

Nem ez az első alkalom, amikor a csatorna a virtuális valóságot hívja segítségül: tavaly szeptemberben azt mutatták meg, hogy mekkora pusztításra is képes a Florence hurrikán.

A The Weather Channel az efféle videóihoz valós idejű adatokat használ fel, amelyeket többek közt az Amerikai Hurrikánközpont biztosít. A csatorna célja az, hogy 2020-ra adásuk 80 százalékában sugározzanak ilyen szimulációkat.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik