Tudomány

MTA: a minisztérium nem mond igazat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019. január 15-i közleményében azt írták, a Magyar Tudományos Akadémia minden törvényes eszközzel rendelkezik feladatai finanszírozásához. Az MTA azonban most cáfolja a minisztérium megállapítását.

Az ITM szerint „a tárca a havi illetményfizetés fedezetén túl már több mint 8,6 milliárd forintot biztosított az idei feladatok ellátására”, az MTA január 16-i közleményében viszont az áll, ez az összeg az MTA kiválósági programjainak a fedezete.

Az intézmény nem szeretné a kiváló kutatók kutatási ösztöndíjából fizetni a villanyszámlát.

Az akadémia szerint az ITM közleményében szereplő források, illetve azok egy része – amelyek más célokra, például a Lendület program finanszírozására állnak rendelkezésre – csak akkor csoportosíthatók át visszatérítendő támogatásként, illetve átmenetileg az intézetek dologi kiadásaira, ha az ITM kötelezettséget vállal az így felhasznált forrásokat pótolására. Az MTA szeptember óta kéri az ehhez szükséges jognyilatkozatokat a minisztériumtól, eddig eredménytelenül.

Mivel a feltételes közbeszerzési eljárás nem alkalmazható közüzemi kiadásokra és a működés általános feltételeit biztosító költségekre vonatkozóan, illetve csak korlátozottan alkalmazható a kutatási pályázatoknál, a feltételes közbeszerzés nem jelent megoldást az MTA számára.

Az ITM 1400 milliárdos költségvetéséből az akadémiai kutatóhelyek éves dologi kiadása kevesebb mint egy százalékot tesz ki. A vonatkozó törvényeknek megfelelően ezt az összeget meg kellene kapnia az MTA-nak, az akadémia vezetése, Elnöksége, Közgyűlése, sőt a miniszter által delegált hét, a kutatóhálózat átvilágításának módszertanát meghatározó elnöki bizottsági tag viszont ezidáig hiába kérte többször is a minisztert az összeg biztosítására.

Visszautasítjuk az ITM-közlemény azon részét is, amelyben hozzá nem értésről, ártó szándékról, alaptalan rágalmakról írnak. A kialakult, vitatott jogi és finanszírozási helyzet értelmezése körüli viták nem indokolják az ITM-közlemény fenyegető hangnemét

– áll az MTA közleményében.

Az akadémia továbbra is támogatja a kormány kutatás-fejlesztési és innovációs teljesítményt fokozó erőfeszítéseit, közleményükben ugyanakkor kiemelik, hogy ez a cél csak az intézmény kutatóhálózatának megtartásával érhető el. A kormányzat kérésének megfelelően az MTA megkezdte kutatóintézet-hálózatának átvilágítását, melyet nemzetközileg elismert szakértőkből álló bizottságok végez.

Kiemelt fotó: MTI/MTVA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik