Belföld
Budapest, 2018. november 8.
Lovász László, az MTA elnöke a Csillagok, csillagképek - Tudomány Mátyás király udvarában címû, Hunyadi Mátyás trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából nyílt kiállításon a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtár és Információs Központjában 2018. november 8-án.
MTI/Bruzák Noémi

A kormány visszatartja az MTA pénzének egy részét

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 12. 06. 14:35

Csütörtökön rendkívüli közgyűlést tartott a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), amelyen Lovász László elnök bejelentette, hogy

az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) visszatartja a 2019. első negyedévi teljes finanszírozás mintegy felét, a béreken felüli, dologi kiadásokra fordítható összeget,

addig, amíg az MTA és a minisztérium nem állapodik meg.

Az ITM intézkedése értelmében ez azt jelenti, hogy a kutatók fizetését odaadják, viszont nem fognak tudni dolgozni. A pénzzel utólag lehet majd elszámolni. A 444 tudósítása szerint Lovász László azt mondta:

Szerintem ez a lépés méltatlan az akadémiához és a kormányhoz is.

Az akadémiai elnök kijelentette, hogy minden ilyen lépés veszélyezteti a magyar tudomány és visszafordíthatatlan károkat tud okozni. Az MTA elnöke attól fél, hogy Palkovics László minisztériuma ezzel felgyorsítja a kutatók elvándorlását. A közgyűlésre egyébként magát a minisztert is meghívták, ám ő nem ment el, csak egy levelet küldött, amelyben azt írta, hogy a felvetett témák nem relevánsak.

Az MTA elnöke hozzátette azt is:

Nem mi éleztük ki ezt a helyzetet.

A közgyűlés csütörtökön elfogadott egy dokumentumot is, amely szerint az MTA ugyanúgy folytatja a tárgyalásokat a kormánnyal, mint eddig. A Hvg.hu által részletezett listában az áll, hogy

a közgyűlés elvárja, hogy a kutatási hálózat finanszírozása folyamatos legyen.

Ezen felül létrejön egy 14 fős bizottság, amely át fogja világítani a kutatóintézetek hálózatát és amelyiket össztudományos szempontok alapján jogosultnak találják rá, annak legyen tervezhető a költségvetése, vagyis a kormányzati pénzeken kívül ne legyen szükség más forrásra.

A kutatóintézeti hálózatról az MTA döntsön, ezen csak akkor lehet változtatni, ha a vizsgálat ezt kimondja.

Még szeptemberben írtunk arról, hogy Palkovics László azt tervezi, hogy megszünteti a kutatóintézeti hálózat egy részét, egy része egyetemekhez vagy más intézményekhez kerül, az MTA irányítása alatt maradók esetében pedig egy létrehozandó új testület fogja irányítani a kutatócsoportok tevékenységét. Nyár elején pedig azt vetették fel, hogy  az MTA kutatóintézetei finanszírozásának nagy része, 20 milliárd forint átkerül az ITM-hez.

Kiemelt kép: Lovász László, MTI/Bruzák Noémi

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.