Tudomány

Irányíthatatlanná vált egy orosz műhold

A földi irányítás hiába próbálja felvenni a kapcsolatot a rádióteleszkópot szállító Szpektr–R műholddal, az űreszköz nem reagál.

A Szpektr–R ugyan továbbra is megfelelően kering, illetve továbbítja az adatokat, mégsem reagál a parancsokra – írja a Motherboard.

Jurij Kovalev, a projekt vezető kutatója szerint a hibát akkor észlelték, amikor a földi irányítás megpróbált bekapcsolni egy jeladód, a berendezés azonban nem fogta a parancsot. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozta a problémát, de elképzelhető, hogy a hiba hátterében a kozmikus sugárzás áll, amely megkárosíthatta a Szpektr–R elektronikus rendszerét. Úgy tűnik, hogy a műhold tudományos eszközei épek maradtak.

Ez azt jelenti, hogy a műholdunk él, van energiája, a tudományos berendezések továbbra is működnek, így még mindig van értelme annak, hogy megpróbáljunk kapcsolatba lépni vele”

– mondta Kovalev.

A műholdat 2011 júliusában bocsátották fel. Az űreszköz egyik legfontosabb berendezése az a 10 méter széles rádióantenna, amellyel a Tejútrendszerből érkező rádiójeleket fogják. A szerkezet segítségével távoli, több milliárd fényévre fekvő extrém objektumokat, például fekete lyukakat tanulmányozhatnak. A Szpektr–R misszióját eredetileg ötévesre tervezték, így jóval túlteljesítette az elvárásokat.

Mivel a műhold viszonylag távol kering a Földtől, ha végleg el is szabadulna, nem jelentene fenyegetést a bolygóra.

Kiemelt fotó: Wikimedia Commons/Oleg Urusov/Олег Урусов/CC BY-SA 3.0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik