Tudomány

Ilyen lehet az első találkozásunk a földönkívüliekkel

Avi Loeb fizikus nem kispályás, ha a csillagászatról van szó: ő a Harvard csillagászati tanszékének elnöke, és igencsak otthon van az asztrofizikában és a kozmológiában. A professzor a német Der Spiegelnek fejtette ki, mi fog történni szerinte, ha először találkozunk földönkívüli életformákkal.

Loeb korábban már kifejtette a véleményét a távoli galaxisokból érkező titokzatos rádiójelekről, a különleges, földönkívülieknek is tulajdonított megastruktúráról, és amellett foglalt állást, hogy a Naprendszerünket átszelő furcsa objektum valójában idegen életforma műve volt. Most a német Der Spiegelnek arról mesélt, szerinte milyen lenne egy földönkívüliekkel való találkozás.

A kutató kifejtette, hogy valójában a földönkívüli életforma felfedezése lenne a logikus következő lépés az emberiség fejlődésében. „Ha az emberi történelemre gondolok, a perspektívánk mindig változott, ahogyan fejlődtünk” – nyilatkozta. „Az egyéntől eljutottunk a családig, a törzsig, aztán az országig, majd végül találtunk olyan kontinenseket, amelyekről nem tudtunk korábban, és ahol szintén éltek emberek.

Ha a Földön kívül is találnánk élőlényeket, az lenne az eddigi legnagyobb lépés.

A kutató szerint amekkora lépés, akkora sokk is lenne egy ilyen találkozás, hiszen nagyon korlátolt az elképzelésünk arról, hogyan milyenek is lehetnek ezek a földönkívüliek. Nagyjából lehetetlen megjósolni, hogyan nézhetnek ki ezek a lények, mert a bolygónkon kívül annyiféleképpen fejlődhettek – ezeknek a lehetőségeknek a nagy részét még csak el sem tudjuk képzelni.

“Úgy gondoljuk, hogy az idegen lények hasonlítanak hozzánk” – nyilatkozta. “De könnyen lehet, hogy radikálisan mások.”

Így az első találkozás valószínűleg egy olyan élmény lesz számunkra, amit lehetetlen előre felfesteni: a saját tapasztalataink és tudásunk limitálják, hogy el tudjuk képzelni, mennyiféle élőlény létezhet a bolygónkon kívül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik