Tudomány

Az elhízott emberek agya kisebb

Egy friss kutatás szerint az elhízott embereknek átlagosan kisebb az agyuk. Az adatok alapján a legnagyobb különbség a sok hasi zsírral rendelkezőknél jelentkezik.

A Loughborough-i Egyetem és a University College London kutatói először mutatták ki, hogy a magas, 30 fölötti testtömegindexszel és magas – férfiaknál 0,9, nőknél 0,85 fölötti – derék-csípő aránnyal rendelkező személyek szürkeállománya átlagosan kisebb, mint az egészséges tömegű embereké – írja az MTI.

A szürkeállomány az agy főleg idegsejtekből álló része, amely magában foglalja az önszabályozásban, az izomszabályozásban és az érzékszervi érzékelésben érintett agyi régiókat.

Mark Hamer, a Loughbourough-i Egyetem munkatársa szerint felfedezésük megmagyarázhatja, hogy a túlsúlyos emberek miért hajlamosabbak a demenciára és más neurodegeneratív betegségekre.

Az új tanulmány alapján az extra kilogrammok, és különösen a hasi tájon felhalmozódott zsír, kapcsolatba hozhatóak az agy térfogatának csökkenésével. Hamer ugyanakkor kiemelte, az egyelőre nem világos, hogy az agyi struktúrában bekövetkezett rendellenességek vezetnek-e elhízáshoz, vagy éppen fordítva.

Az elemzésbe több mint 9 ezer, legalább 55 éves alanyt vontak be, a résztvevők 19 százaléka volt elhízott. Minden személynél MR-vizsgálatot végeztek, hogy felmérjék az agy teljes térfogatát, illetve a specifikus idegi területeket.

Az eredményekből nemcsak az derült ki, hogy az elhízott emberek agya kisebb, hanem az is, hogy ez még inkább igaz a magas derék-csípő aránnyal rendelkező, azaz hasi tájon elhízott emberekre. A túlsúlyos és sok hasi zsírral rendelkező résztvevők agyának szürkeállománya átlagosan 786 köbcentiméteres, míg az elhízott, de nem nagy hasú résztvevőké 793 köbcentiméteres volt.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik