Tudomány

Keresik Napóleon 80 tonna aranyát

Valójában már 200 éve keresik hiába, ám most egy történész új elmélettel állt elő, hogy rejthette a császár Oroszországból való visszavonulása közben a Moszkvából zsákmányolt kincset.

Két évszázada tartja magát a szóbeszéd, miszerint szerint Napóleon 600-800 ezer fős Grand Armée-ja, amely kénytelen volt 1812 végén visszavonulni Moszkva alól és hazaindulni Franciaországba, 80 tonna rabolt arany és más értéktárgyban levő kincsét egyszerűen elrejtette valahol út közben.

A legendát azóta sem sikerült fizikai bizonyítékokkal alátámasztani, Napóleon egyik tábornoka, Philippe de Ségur „árulta el”, hogy az aranykincs valóban létezik, mégpedig a mai szmolenszki régióban lévő Semlevo-tóban van elrejtve. A helyszín logikusnak is tűnt, ugyanis nem csupán arra vonult vissza a nagy kompánia egy része, de a tó mellett jelentős mennyiségű fegyvert és lőszert is hagytak – írja a Múlt-kor.hu.

Azóta megszámlálhatatlan orosz hivatalnok, kutató és kincsvadász próbált az 1830-as évektől kezdve a kincs nyomára bukkanni a tóban, mindhiába.

Máshol van?

Viacseszlav Rizskov orosz kutató most azzal állt elő, a kincsvadászok két évszázadon át rossz helyen keresték az állítólagos aranyat. Szerinte ugyanis Napóleon valóban menesztett néhány csapattestet a Semlevo-tóhoz, hogy a seregében lévő esetleges kémeket félrevezesse, ám úgy véli, a 80 tonna arany végül attól délebbre, a Rugynja városka közelében lévő Bolsaya Rutavecs-tóban található.

Úgy véli, a franciák egy keskeny töltést húztak fel sebtében, és azon keresztül egyenesen a tó közepébe rejtették a zsákmányt, amelyet hamarosan befedett a sűrű iszap.

Elég hihetetlen

Az orosz történész érvei nem mindenkit győztek meg. Vlagyimir Porivajev hivatásos kincsvadász szerint – aki éveket töltött kutatással a visszavonuló francia sereg útjain – mindez csupán fikció:

A történészek és a kutatók két évszázad óta elemzik Napóleon visszavonuló seregének napi előrehaladását. Teljesen valószínűtlen, hogy képes lett volna minden feltűnés nélkül közel 400 lovasszekérrel ideiglenesen elhagyni seregét.

Azt sem tartja elképzelhetőnek, hogy néhány francia huszár egy-két nap alatt gátat épít a fagyos vízben… Rizskov elméletét nem könnyű ellenőrizni a gyakorlatban, mert a Bolsaya Rutavecs-tó a körülötte lévő másik öt tavacskával egyetemben 1975 óta természetvédelmi terület, a motorcsónakok is ki vannak tiltva, még a horgászok is csak a parton foghatják botjaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik