Kultúra

FBI-alapító és Star Trek-színész is van Napóleon távoli rokonai közt

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 01. 24. 10:52

A széles családfának köszönhetően a XX. században is a világ számos pontján bukkantak fel a kis káplár rokonai.
Korábban a témában:

A világtörténelem egyik legtöbbet emlegetett hadvezérét, a kis káplárnak is nevezett Napóleont senkinek sem kell bemutatni, hiszen seregeivel egyetlen évtized alatt az összes európai nagyhatalom ellen vívott háborút, sőt, egy időre Európa nagy részét is az irányítása alatt tartotta. A waterlooi csata aztán örökre megbélyegezte a sorsát: élete utoló hat évét Szent Ilona szigetén, száműzetésben töltötte.

A háborúk, valamint a száműzetés egyáltalán nem jelentette azonban azt, hogy ne lettek volna utódai: egyetlen törvényes gyermeke, a Sasfiókként emlegett II. Napóleon apja lemondása után, alig négyévesen a császári trónra került. Kéthetes urakodásának a szövetséges haderők megérkezése vetett véget, életét azonban megkímélték, így huszonegy éves korában bekövetkezett haláláig Ausztriában élt.

A Bonaparte-ház azonban a sorozatos szerencsétlenségek ellenére sem szűnt meg létezni, sőt, ha Franciaország visszaállítaná a császárság intézményét, a trónra jó eséllyel egy harminckét éves befektetési bankár kerülne.

20150618 - WATERLOO, BELGIUM: Vice-Prime Minister and Foreign Minister Didier Reynders and Prince Jean-Christophe Napoleon Bonaparte pictured during the official commemoration of the bicentenary of the Battle of Waterloo, Thursday 18 June 2015 in Waterloo. BELGA PHOTO VIRGINIE LEFOUR

A belga külügyminiszter, Didier Reynders oldalán a Waterloo-i csata kétszázadik évfordulójára rendezett ünnepségen, 2015. június 18 / fotó: Virginie Lefour/Belga Mag/Belga/Europress

 

A Harvardon is tanult Jean-Christophe Napoléon Bonaparte ma a világ egyik vezető befektetőcége, a londoni The Blackstone Group alkalmazottja, de korábban a New York-i Morgan Stanley-nél is megfordult.

A nagy ellenfél kétszáz évvel később is ellenfél

Merő véletlenségből ugyanezt a hivatást választotta magának a távoli őst Waterloonál legyőző brit Wellington herceg utódja, Arthur Wellesley, Mornington earlje is.

Nem a bankár azonban az egyetlen fontos személyiség, aki az egykori császár távoli rokonaként szintén megváltoztatta a világot. Napóleon bátyjának unokája, az Egyesült Államokban született Charles Joseph Bonaparte ugyanis előbb az USA hadügyi államtitkáraként, majd a Roosevelt-kormány igazságügyminisztereként tevékenykedett.

Fotó: Library of Congress/Wikimedia Commons

 

Utóbbi pozícióját betöltve, 1908-ban alapította meg az USA különleges ügynökökből álló nyomozóirodáját, a BOI-t, ami 1936-tól már

az FBI nevet viseli.

Napóleon nővére, Caroline ágán is született azonban híresség: az ő szépunokája ugyanis René Murat Auberjonois (1940-), akit a legtöbben jó eséllyel a Star Trek: Deep Space Nine fura arcú alakváltója, Odo bőrébe bújva ismernek, bár hosszú karrierje során kétszáznál is több filmben, illetve sorozatban tűnt fel.

A MessyNessy Chic nyomán, kiemelt kép: Google Art Project/Wikimedia Commons
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's former Prime Minister and former leader of the opposition VMRO DPMNE party, arrives at a courthouse in Skopje on January 24, 2018 for his trial for alleged abuse of power between 2012 and 2015. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.