Tudomány

Az Anak Karakatau kétharmada eltűnt

A december közepén bekövetkezett kitörése hatására magassága kétharmadát vesztette el az Anak Krakatau indonéz vulkán. A kitörés után pusztító cunami alakult ki, amely több száz halálos áldozatot követelt.

A szökőárat az idézte elő, hogy az Anak Karakatau kráterének egy része a kitörést követően összeomlott, és az óceánba zuhant. Az Indonéz Vulkanológiai és Geológiai Katasztrófavédelmi Központ közleménye szerint a tűzhányó magassága kétharmadát veszítette el – írja az MTI.

A vulkán korábban 338 méter magas volt, mostanra viszont csak 110 méteres.

A becslések szerint az Anak Karakatau 150-180 millió köbméter anyagot veszített, amikor a kitöréssorozat alatt hatalmas mennyiségű szikla és por csúszott az óceánba.

Az Anak Krakatau sokkal alacsonyabb, általában látható volt a csúcsa a megfigyelőállásokból, most azonban már nem”

– mondta egy helyi szakértő, Wawan Irawan.

Krakatau szigete 1883-ban gyakorlatilag megsemmisült a valaha feljegyzett legnagyobb vulkánkitörés során. A pusztító detonáció ereje négyszer nagyobb volt, mint minden idők legerősebb nukleáris fegyveréjé, és legalább 36 ezer ember halálát okozta. A sziget helyén 1928 körül emelkedett ki a tengerből az Anak Krakatau, amely helyi nyelven azt jelenti: Krakatau gyermeke.

A december 22-én bekövetkezett cunami eddig több mint 420 áldozatot követelt, a szökőárban legalább 40 ezer ember tűnt el.

„Imádkoztam és futottam, ahogy csak bírtam”
Mindent vitt a cunami, még az épületeket is elsöpörte Indonéziában. Nem volt figyelmeztetés.

Indonéziában gyakoriak a természeti csapások, tavaly 2564 különböző jellegű katasztrófában legalább 3 ezer ember halt meg, emellett több mint 10 millióan vesztették el otthonukat.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik