Tudomány

Meglepő, hogy melyek Ausztrália leghalálosabb állatai

Ausztrália természete igen veszélyes: az országban él a legtöbb mérges kígyó, ráadásul krokodilokból és cápákból is akad jó néhány. Azt hihetnénk, hogy ezen állatok fenyegetik leginkább Ausztrália lakóit, egy új jelentés szerint azonban más a helyzet.

Egy friss jelentés szerint Ausztráliában az állatok közül a lovak és a szarvasmarhák okozzák a legtöbb halálesetet – írja az IFLScience.

Az Ausztrál Statisztikai Hivatal adatai alapján a lovak és a szarvasmarhák 2008 és 2017 között 77 emberrel végeztek.

A patásokkal nem számolva az emlősök a vizsgált időszakban 60 személyt öltek meg, míg a darazsak és méhek 27, a cápák és egyéb tengeri állatok 26, a kígyók és gyíkok 23, a kutyák 22, a krokodilok pedig 17 alkalommal öltek embert.

Fotó: Thinkstock

Összességében meglehetősen kicsi az esély arra, hogy Ausztráliában egy állat okozza az ember halálát. Az országban 2017-ben a legtöbb haláleset szívkoszorúér-betegséghez volt köthető, tízből több mint egy emberrel a rendellenesség végzett. Bár a korábbi évekhez képest ez némi javulást jelent, a helyzet így is súlyos.

A második helyen a demenciához köthető betegségek, például az Alzheimer-kór áll: 2017-ben 13 ezer ausztrál halt meg efféle rendellenességben. Ez az elmúlt évtized adataihoz képest 68 százalékos romlást jelent. A cerebrovaszkuláris betegségek, a krónikus alsó légúti megbetegedések, illetve a légcső-, a hörgő- és a tüdőrák a harmadik, negyedik és ötödik leggyakoribb halálokozók Ausztráliában.

A korábbiakhoz képest 9 százalékkal az öngyilkosok száma is nőtt: 2017-ben 3 ezer ausztrál végzett magával, ezzel az öngyilkosság okozta a 13. legtöbb halálesetet az országban.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik