Tudomány

Új korszak kezdődött a Mars-kutatásban

Az InSight amerikai űrszonda elhelyezte első mérőműszerét a marsi talajon, ezzel pedig egészen új fejezet kezdődött a vörös bolygó kutatásában.

Kiss László csillagász-fizikus az M1 csütörtöki adásában kiemelte, hogy a marsi vizsgálatok segítségével kideríthetjük, hogy volt-e valaha élet a vörös bolygón – írja az MTI.

Egész világegyetemünk, világképünk fontos kérdése, hogy a Föld annyira különleges hely-e, hogy csak itt fejlődhettünk ki mint gondolkodó lények, vagy az élet bárhol máshol kifejlődik, ahol erre lehetőséget kap

– mondta a szakértő.

Az InSight űrszonda november 26-án landolt a Marson, és nem kellett sokat várni arra, hogy megküldje első felvételét az égitestről.

Máris elküldte az első fotót a Marsról az InSight
A landolás közben lőtte a képet a felszínről.

Kiss László szerint az űreszköz landolása óta a kutatók azon dolgoznak, hogy a Mars felszínén érzékeny műszereket telepítsenek.

Az InSigt egyik hosszú robotkara egy szeizmométert helyez el, amely a marsi tektonikát vizsgálja majd. A szerkezet egyik segédműszere az a mikrofon, amely a közelmúltban képes volt a helyi szelek emberi fül számára is hallható hangját rögzíteni.

A robot egy 5 méter hosszú érzékelőt is befúr a marsi talajba, mely eszköz a hő terjedését vizsgálja majd a felszín alatt.

Ezek alapján majd mintegy 2 év múlva tudni fogjuk, hogy a Mars múltja milyen lehetett, hiszen ez a jelenlegi belső szerkezetből kikövetkeztethető lesz

– nyilatkozta Kiss László.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik