Tudomány

Növényt kereszteztek nyúllal

Persze nem hagyományos párkapcsolatra kell gondolni, hanem nyúl DNS-ét ültették szobanövénybe, hogy apró, toxikus molekulákat szűrjön ki a helyiség levegőjéből.

A kémiai szennyezőanyagok komoly egészségügyi kockázatot rejtenek főleg ha olyan apró, a levegőben szálló anyagokról van szó, amelyek ellen gyakorlatilag semmit nem tehetünk. Lélegezni kell. Léteznek különböző légszűrő gépek, technológiák, ezek legalább otthon, a négy fal között a biztonság érzett nyújtják.

Csakhogy léteznek olyan, tényleg nagyon apró molekulák, mint a kloroform és a benzol, amelyekkel szemben a legtöbb légszűrő tehetetlen. Előbbi a klórozott vízből keletkezik nagyon kis mennyiségben, utóbbi pedig a benzin égéséből.

Nyúlból van a fehérje

A Washingtoni Egyetem munkatársai az egyik legelterjedtebb szobanövény, a szobai futóka vagy aranyos szobafutóka (Epipremnum aureum) genetikai módosításával próbálkoztak – írja az IFLScience. A génmódosított növények képesek lebontani a benzolt és a kloroformot, és növekedésükhöz használják fel.

Ezt pedig a P450 2E1 nevű fehérje révén tudják megtenni, ami emlősökben található, ezért nyúltak a kutatók a nyulakhoz: a fehérjét termelő gén szintetikus változatát implantálták a növényekbe.

Ismerős, ugye? (forrás: LEEMAGE)

Levegőőr növények

Az ötlet bejött, azt tapasztalták, hogy a „nyúlgénekkel” felturbózott növények a kloroform szintjét 82, a benzolét 75 százalékkal csökkentették a kísérleti tartályokban.

Hasonló arányban működhet ez a gyakorlatban, vagyis a nappaliban, hálószobában, irodában, bárhol. A továbbiakban a csapat más nemkívánatos molekulák, mint például a formaldehidek lebontatásával kísérletezik, amit egyes faipari termékekben és a dohányfüstben is megtalálunk. Ki tudja, az ablakban zöldellő növények egyszer tényleg aktívan védenek majd minket a mérgektől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik