Tudomány

Hamarosan génmódosított fákon teremhet a szuperkakaó

Minden évben a kakaóhüvelyek mintegy 20-30 százaléka már a szüret előtt elpusztul különböző betegségek miatt. A Pennsylvaniai Állami Egyetem csapatának azonban van megoldása a problémára: génszerkesztéssel hoznának létre rendkívül ellenálló növényeket.

A kakaótermesztés napjainkra dollármilliárdos üzletté vált, amely rengeteg ember számára biztosít megélhetést. A csokoládé készítéséhez is használt kakaóbabokat hüvelyükkel együtt szüretelik le, a hüvelyek egyötöde azonban a különböző fertőzések miatt minden szezon során elveszik.

Nyugat-Afrikában a gombás betegségek súlyos kitörése akár minden egyes kakaógyümölcsöt elpusztíthat egyetlen gazdaságban

– nyilatkozta Andrew Fister, az új tanulmány vezető szerzője.

A szakértő hozzátette, az ágazatot sújtó betegségek miatt az ellenálló kakaófák létrehozása régóta a kutatás középpontjában áll. A termesztést azonban megnehezíti a kakaók lassú növekedése, illetve az ellenállóság potenciális genetikai forrásainak azonosítása.

Kép: Thinkstock

Fister és csapata a közelmúltban a forradalmi CRISPR/Cas9 génszerkesztési módszerrel kezdett el kísérletezni – írja az IFLScience. A technika segítségével a kutatók rendkívüli precizitással képesek átszabni a DNS-eket.

A szakértők arra használták fel a módszert, hogy módosított genetikájú kakaófákat hozzanak létre.

A korábbi vizsgálatok már azonosítottak egy gént, a TcNPR3-at, amely csökkenti a növények betegségekkel szembeni ellenállását. A szakértők ezért ezt a gént „törölték” a fákról leválasztott kakaólevelekben.

A művelet után a leveleket egy kakaókra veszélyes kórokozónak, a Phytophthora tropicalisnak tették ki. Az eredmények azt mutatták, hogy a növények képesek voltak legyőzni a fertőzést.

A csapat később kakaóembriókban is végrehajtotta az eljárást, a növények fejlődésére viszont még várni kell. A kutatók ezért egyelőre nem tudják, hogy a génszerkesztés milyen hatással lesz a kifejlett fákra.

A szakértők abban bíznak, hogy idővel még több, a kórokozókkal szembeni védekezést szabályzó gént találhatnak. A hosszú távú cél az, hogy ellenálló növényekkel tegyék megbízhatóbbá a kakaótermesztést.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik