Tudomány

Génmódosított rizs állíthatja meg a HIV-fertőzést

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2018. 08. 03. 13:00

Évtizedek óta küzdenek a kutatók azért, hogy hatásos ellenanyagot találjanak a HIV vírus ellen, eddig azonban nem jártak teljes sikerrel: védőoltás nincs, és csak szájon át szedhető gyógyszer létezik, ami minimális ideig nyújt védelmet. Ez a gyógyszer viszont ritkán jut csak el a harmadik világbeli országokba, ahol a legnagyobb a HIV-probléma. Angol, amerikai és spanyol kutatók most megtalálhatták a megoldást: génmódosítással olyan rizsfélét fejlesztettek ki, amely megelőzheti, hogy a vírus kapcsolatba lépjen az egészséges emberi sejtekkel.
Korábban a témában:

A WHO adatai szerint jelenleg az egész világon 36 millió 900 ezer ember HIV-fertőzött, közülük a legtöbben, 25 millió 700 ezren Afrikában élnek. Európában sem rózsás a helyzet, itt 2 millió 300 ezer fertőzött él, itthon pedig 2800 embert tartanak számon. Ijesztő statisztikák, megalapozzák, hogy miért tartják a HIV-fertőzést a jelenlegi világ egyik legnagyobb orvosi problémájának.

Kezelés van, de a fejlődő országokig nem jut el

Spanyol, angol és amerikai kutatók most a harmadik világbeli emberek életét tennék könnyebbé egy kicsit, hiszen ide nem igazán jutnak el a HIV ellen jelenleg egyedüli megoldást nyújtó, minimális védelmet biztosító szájon át szedhető gyógyszerek, és gyakran az antiretrovirális kezelések sem,amelyek segítségével a fertőzött emberek is hosszú és teljes életet élhetnek. A HIV ugyanis egy életre fertőz, és csak 1984-ben fedezték fel orvosok, hogy hogyan – egészen addig, és a megfelelő kutatások előtt még hosszú, hosszú ideig a HIV-fertőzöttség egyenlő volt a biztos, egy-két éven belül bekövetkező halállal. Ma az antiretrovirális kezeléseknek köszönhetően még a fertőzöttek is hosszú életet élhetnek, de ehhez persze feltétel az is, hogy időben felismerjék a vírus jelenlétét. A harmadik világbeli országokban gyakran azonban egyikre sincs lehetőség.

AIDS (Array)
A piros szalag az AIDS elleni küzdelmet szimbolizálja

Miért nincs a HIV ellen még gyógyszer?

A HIV vírusa a CD4+ T-limfocitát támadja meg, amelynek fontos szerepe van az immunrendszer koordinációjában. Ahogy ezek a sejtek pusztulnak, az immunrendszer egyre gyengébb lesz, és olyan betegségek ellen sem nyújt védelmet, amelyek egyébként nem lennének halálosak. Amikor a CD4+ száma egy adott szint alá csökken, már nem fertőzésről, hanem AIDS betegségről beszélünk. A legtöbb védőoltás az immunrendszert tanítja meg különböző módszerekkel arra, hogy küzdjön a kórokozó ellen. A HIV esetében több komoly hátráltató tényező van, ezek közül a legfontosabbak: a természetes immunitás hiánya, a HIV vírustípusok sokszínűsége, az immunrendszer gyengülése és az, hogy nincs olyan állati alanyunk, amellyel jól modellezhetnénk a különböző oltások hatását.

Rizsből készült krém lehet a megoldás

Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban megjelent tanulmány arról számol be, hogy kutatók létrehoztak egy speciális, génmódosított rizsfajtát, amelyben jelen vannak a HIV vírusát semlegesítő proteinek. A növény olyan ellenanyagot termel, amely rögtön a vírusokhoz kapcsolódik hozzá, és megakadályozza őket abban, hogy az emberi sejtekkel kölcsönhatásba lépjenek. Így megelőzi, és nem gyógyítja a fertőzést.

Medicine Healthcare Symbol. Black African boy holding pills to cure diseases. Unfortunately, in Africa there are lots of diseases like malaria, pneumonia, AIDS or simple Diarrhoea. Thereforem, medicine and healthcare pills are very important in the black continent.
A szegényebb országokba gyakran nem jut el a megfelelő gyógyszer a HIV-fertőzés kordában tartásához (fotó: Thinkstock)

Az alkalmazás is pofonegyszerű: a rizst ugyanis nem megenni kell, hanem a magjaiból krémet készíteni, ezt pedig rákenni a bőrre, amin keresztül felszívódik a hatóanyag. Ez olcsó megoldást kínálhat a harmadik világbeli országok egyik legfontosabb orvosi problémájára.

Egyelőre még nem biztonságos

A rizst azonban egyelőre nem küldik ki az afrikai országokba, hiszen további kutatásokra van szükség: a tudósoknak meg kell győződniük arról, hogy a génmódosítás közben nem születnek olyan kemikáliák, amelyek ártalmasak lehetnek az egészségre. A kutatók arra is felkészültek, hogy a génmódosítás maga nagyon sok ellenállást fog kiváltani az emberekből, és biztosan rengeteg szabályozáson kell majd átesnie a rizsnek, mire termeszthető lesz.

A módszer azonban beválhat, főleg azért, mert nemcsak hatékony, de olcsó is – a fejlődő országokban pedig ez az, ami nagyon számít.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Asian woman hand using mobile phone with online transaction application, Concept e-commerce and internet online investment
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.