Tudomány

Elsöprő volt a hunok győzelme

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2018. 12. 15. 12:31

Remek csellel nyitották a hunok a Pannóniáért indult harcot, de az első összecsapásból megfutamodtak. A következő alkalommal viszont kiütéses győzelmet arattak.
Korábban a témában:

A Képes Krónika szerint a Hunortól és Magortól származó 108 nemzetség az Úr 373. esztendejében egybegyűltek, kapitányokat választottak maguk közül. Elrendezték Szittyaország dolgát, majd nemzetségenként 10 ezer harcossal, azok feleségeivel, gyermekeivel és barmaikkal nyugatnak indultak. A Tiszáig haladtak, itt körbenézve úgy gondolták, e föld kiváló adottságokkal bír, alkalmas a megtelepedésre.

A Pannóniát uraló longobard Macrinus fejedelem érthetően nem örült az új helyzetnek, de saját hadinépét kevésnek ítélte a hunok ellen, Rómától kért segítséget. Innen folytatjuk történetünket félretéve a történettudományt, a magyar krónikás hagyomány alapján írunk most őstörténetünkről úgy, ahogy azt elődeink ránk hagyták, ahogy ők hitték és tudták. Válogatásunk önkényes, a teljesség igényére sem törekszik, csupán mesélünk.

Egymillió hun zúdult Európára
Hunor és Magor hun-magyar népe elrendezte az otthoni dolgokat, kapitányokat választott, majd vezetésükkel egymillió harcos indult nyugat felé az Úr 373. esztendejében.

Rajtaütés a Duna partján

Róma nem habozott, az aleman származású Veronai Detrét küldték itáliai, germán és más nyugati nemzetek fiaiból álló hatalmas sereggel Macrinus megsegítésére. A két had Százhalom közelében egyesült, a vezérek Potentiana városában tartottak tanácsot, hogyan tovább: keljenek át a Dunán és rohanják le a hunokat, vagy valami más módot találjanak a csatára.

Csakhogy nem számoltak az ellenség virtusával, a hun-magyaroknak eszük ágában sem volt tétlenül várakozni, kihasználták mozgékonyságukat:

Míg Detre és Macrinus megtelepedve ekképpen tárgyaltak, tanakodtak, a hunok Sicambriánál az éjszaka csöndjében tömlőkön átkeltek a Dunán, és kegyetlenül leöldösték Macrinus és Detre seregét, mely a mezőn sátorozott, mert Potentiana város be nem fogadhatta.

A győztes is visszavonult

Nem volt döntő csapás, a nyugatiak zavartan hátráltak Tárnokvölgy mezejére nyomukban a hunokkal, itt történt a következő, immár hatalmas összeütközés. Óriási veszteségek árán, de Detre mondhatta magát győztesnek, a krónika szerint 125 ezer hun maradt holtan a csatatéren, köztük Keve kapitány is.

Keve hun vezér Josef Kriehuber színezett litográfiáján – Wikipedia

A rómaiak vesztesége még nagyobb volt, 210 ezren vesztek oda nem számolva azon harcosokat, akiket a már említett rajtaütés során öltek meg előző éjjel.

Mégis a hunok hagyták el a harcmezőt, átfutottak a Tiszán, táborukban kerestek menedéket. Detre miután számba vette veszteségét úgy döntött, nem üldözi az ellenséget, ő is visszavonulót fújt a Bécs közelében fekvő Tulna városa felé.

Döntő győzelem

Erről értesülve a hunok visszatértek a csatatérre, és:

szittya szokás szerint illendően eltemették társaik és Keve kapitány holttestét – úgy gondoljuk – az országút mellé; ott díszes kőbálványt emeltek, azt a helyet, azt a vidéket elnevezték Keveházának

–írja a Képes Krónika.

Mivel pedig a harc során kiismerték a rómaiak lelkületét, fegyvereit, rendbe szedve seregüket ők is Tulna felé vették az irányt. Detre és Macrinus Cezumórig ment elébük, a hatalmas összecsapásban a rómaiak maradtak alul. Macrinus is elesett, Detrét homlokán sebezte meg egy nyíl, a nyugati sereg nagy része megsemmisült, maradéka megfutott. Elveszett a csatában 40 ezer hun is, Béla, Keve és Kadocsa kapitányok. Testüket elvitték onnan, s az említett helyre a kőbálványnál, a többi hunhoz temették.

Miután a rómaiak döntő vereséget szenvedtek, a cezumóri csata után évekig nem tudtak a hunok ellen hadba gyűlni. Ők pedig immár a fegyver jogán uralták Pannóniát is, és római szokás szerint királyukká választották Attilát – róla szól sorozatunk következő része.

Illusztráció: Wikipedia

Bihari Dániel korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.