Tudomány

Megtalálták az elátkozott hajó roncsát

A hajó a Huron-tó kanadai részén süllyedt el 1928-ban. Bár a katasztrófát többen túlélték, 90 évet kellett várni a roncs azonosítására.

A brit Manasoo-ról sokan azt állították, hogy elátkozott volt, miután 1928-ban elsüllyedt – írja a Mirror. A szerencsétlenségben 16 ember vesztette életét. Bár a hajó roncsát évtizedeken át keresték a Huron-tóban, egészen mostanáig nem sikerült azonosítani.

A közelmúltban azonban szakértők egy csoportja megtalálta a Manasoo maradványait, illetve a hajón szállított értékes rakományt.

Cris Kohl tengerészettörténész szerint a tengerészek körében régi babonának számít, hogy ha egy hajó átneveznek, akkor az érintett járművet vagy az átnevezőt balszerencse fogja érni.

Mikor az új tulajdonosok 1928 elején az Ontario-tóról a Huron-tóra szállították át a hajót, megváltoztatták a nevét Manasoo-ra

– nyilatkozta a szakember. Kohl hozzátette, az átnevezést követően a hajó nem egészen egy évig közlekedett még, majd 1928 szeptemberében elsüllyedt. A Manasoo így az átnevezéssel járó balszerencse egyik ékes példájává vált a hajósok között.

Kohl két kollégájával, Ken Merrymannal és Jerry Eliasonnal azonosította a roncsot az ontariói Griffith-sziget közelében, 60 méteres mélységben. A Manasoo-t 1888-ban, Glasgow-ban építették, és egészen 1928-ig a Macassa nevet viselte.

A hajó 1928. szeptember 14-én hajnalban erős viharba keveredett. John McKay kapitány ugyan érzékelte, hogy nagy a baj, és megpróbálta megközelíteni a Griffith-szigetet, a Manasoo viszont már nem érte el a partot. Azt nem sikerült kideríteni, hogy miért süllyedt el a hajó, de egyes feltételezések szerint a problémát az okozta, hogy a dülöngélő hajón a Manasoo-n utazó 116 szarvasmarha a jármű egyik oldalába terelődött, a gőzhajó pedig felborult.

Bár a roncsnál sem állati, sem emberi maradványokat nem fedeztek fel, egy 1927-es Chevrolet Coupe-ot így is találtak. A mára kagylóval beborított autó a szarvasmarhák tulajdonosához, az egyetlen túlélő utashoz, Donald Wallace-hoz tartozott. Wallace mellett a kapitány és három matróz menekült még meg. Kohl szerint igazán kivételes, hogy egy autót találjanak egy elsüllyedt hajónál.

Kiemelt fotó: YouTube/Daily Mail

Kiemelt fotó:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik