Tudomány

Brutális aszteroida pusztíthatta el Szodomát és Gomorát

Régészek egy csoportja úgy véli, hogy egy 10 megatonnás aszteroidarobbanás pusztíthatta el az ismert bibliai városokat, Szodomát és Gomorát.

A Biblia szerint Szodomát és Gomorát Isten pusztította el, mivel a városok bűnben éltek. A történet alapján a településekre kénkő és tűz hullott, felemésztve a városokat, és megölve az összes lakót.

A régészek úgy gondolják, hogy Szodoma és Gomora valóban létezett, és már sikerült is azonosítaniuk a települések egykori helyét a Holt-tengertől északkeletre. Azt azonban egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy pontosan miként néptelenedtek el a városok.

A közelmúltban szakértők egy csoportja érdekes dologra bukkant a romok közelében – írja az Express. A lelőhelyek érdekessége, hogy olyan ásványokat is tartalmaznak, melyek feltehetőleg egy aszteroida megsemmisülése során keletkeztek. A szénizotópos kormeghatározás alapján a robbanás mintegy 3700 éve történt – ez egybeesik a bibliai történettel.

Az érintett aszteroidarobbanást a szakértők 3.7KYrBP Kikkar-eseménynek nevezték el, és a becslések alapján 10 megatonnás volt.

Phillip Silvia, a Trinity Délnyugati Egyetem munkatársa szerint az aszteroida hatására 25 kilométeres környezetben minden település megsemmisülhetett.

A kutató és kollégái a Szodoma és Gomora közelében fekvő Tall el-Hammam nevű bronzkori településnél folytattak ásatásokat, ahol a legtöbb bizonyíték található az ókori robbanásra. A környéken begyűjtött talaj- és hamuminták felszíni pusztításra, és talaj alatti szennyeződésre utalnak, melyek évszázadokra megnehezíthették a földművelést.

Silviáék szerint a virágzó város élete az időszámítás előtti 3. évezred elején alaposan megváltozott: komoly védelmi rendszert építettek ki, kőből és agyagból álló falat emeltek. Úgy tűnik, a korszakban az élet igen keménnyé vált az egykor termékeny régióban.

A szakértők úgy gondolják, az aszteroida magyarázatot adhat arra, hogy a hosszú időn át virágzó térség miért néptelenedett el hirtelen.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik