Tudomány
archaeology students excavate skull in the graveyard near the stadium in the hellenistic town of messene (369 bc AA 395 ad), southern greece

Elveszett város romjaira bukkantak

24.hu
24.hu

2018. 11. 15. 06:10

Már régészeti leletek is bizonyítják, hogy valóban létezett az eddig csak írásos forrásokból ismert görög város, Tenea. A települést az ókori leírások alapján trójai hadifoglyok alapítottak az időszámítás előtti 12-13. században.
Korábban a témában:

A görög kulturális minisztérium közleménye szerint a Peloponnészoszi-félszigeten, Khiliomodi falu közelében szeptemberben és október elején végzett ásatások felszínre hozták a gazdag Tenea város első tárgyi bizonyítékait. A leletek épp azon a helyen kerültek elő, ahol az egykori város fekvését is feltételezték.

Khilimodi mellett 2013 óta zajlanak feltárások, de egészen a közelmúltig csak temetőkben folytattak feltárásokat. Az őszi vizsgálatok során végül megtalálták a település maradványait: házfalakat, ajtónyílásokat, márvány padozatokat, kövezett utakat, cserépedényeket tártak fel. A leletek az időszámítás előtti 4. századtól a késő római korig terjedő időszakból származnak.

A lelőhelyen 2000 ritka pénzérmét is azonosítottak, ami arra utal, hogy Tenea igen gazdag város volt.

A romokat övező temetőkben eddig feltárt sírok bővelkednek kerámiákban, arany-, réz- és csontékszerekben. A leletek közt szerepel egy aranypénz is, amelyet azért helyeztek a halott mellé, hogy kifizethesse a túlvilágra szállítást. Egy helyi vasgyűrű pecsétje Szerápisz görög istent ábrázolja a trónon, mellett Kerberosz, a háromfejű mitikus kutya, az alvilág őre ül.

Sokkoló felfedezésre jutottak Pompeiinél
Régóta folytatnak ásatásokat a romvárosnál, de még mindig van mit felfedezni.

Az egyik épület alapjai között egy cserépedényben két magzat maradványait is megtalálták. Ez igen szokatlan, hiszen az ókori görögök általában a városfalakon kívül temetőkben földelték el halottaikat.

Eleni Korka, az ásatást vezető szakértő szerint az elveszett város polgárai feltűnően jómódúak voltak, Tenea valószínűleg jól megélt a kereskedelemből, ugyanis kulcsfontosságú ponton helyezkedett el olyan nagyvárosok közt, mint Korinthosz és Argosz. A régész hozzátette: a kelettel és a nyugattal egyaránt kapcsolatot fenntartó Teneának sajátos mintázatú, keleti hatást tükröző cseréptárgyai voltak, emellett pedig megvolt a saját gondolkodásmódja is, ez vélhetően a politikáján is tükröződött.

Tenea túlélte a szomszédos Korinthosznak a rómaiak által időszámítás előtt 146-ban történt lerombolását, virágzása a római korban is folytatódott. A késő 4. századi gót invázióban ugyanakkor már súlyosan megrongálódhatott, két évszázaddal később, a szláv támadások során pedig teljesen elnéptelenedhetett.

A település, illetve a város temetőinek feltárása az elkövetkező években folytatódni fog.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Könnygáz száll a Parlamentnél

Oszlatják a tüntetőket.

Élő videó: Könnygáz száll a Parlamentnél