Tudomány

Elveszett város romjaira bukkantak

Már régészeti leletek is bizonyítják, hogy valóban létezett az eddig csak írásos forrásokból ismert görög város, Tenea. A települést az ókori leírások alapján trójai hadifoglyok alapítottak az időszámítás előtti 12-13. században.

A görög kulturális minisztérium közleménye szerint a Peloponnészoszi-félszigeten, Khiliomodi falu közelében szeptemberben és október elején végzett ásatások felszínre hozták a gazdag Tenea város első tárgyi bizonyítékait. A leletek épp azon a helyen kerültek elő, ahol az egykori város fekvését is feltételezték.

Khilimodi mellett 2013 óta zajlanak feltárások, de egészen a közelmúltig csak temetőkben folytattak feltárásokat. Az őszi vizsgálatok során végül megtalálták a település maradványait: házfalakat, ajtónyílásokat, márvány padozatokat, kövezett utakat, cserépedényeket tártak fel. A leletek az időszámítás előtti 4. századtól a késő római korig terjedő időszakból származnak.

A lelőhelyen 2000 ritka pénzérmét is azonosítottak, ami arra utal, hogy Tenea igen gazdag város volt.

A romokat övező temetőkben eddig feltárt sírok bővelkednek kerámiákban, arany-, réz- és csontékszerekben. A leletek közt szerepel egy aranypénz is, amelyet azért helyeztek a halott mellé, hogy kifizethesse a túlvilágra szállítást. Egy helyi vasgyűrű pecsétje Szerápisz görög istent ábrázolja a trónon, mellett Kerberosz, a háromfejű mitikus kutya, az alvilág őre ül.

Sokkoló felfedezésre jutottak Pompeiinél
Régóta folytatnak ásatásokat a romvárosnál, de még mindig van mit felfedezni.

Az egyik épület alapjai között egy cserépedényben két magzat maradványait is megtalálták. Ez igen szokatlan, hiszen az ókori görögök általában a városfalakon kívül temetőkben földelték el halottaikat.

Eleni Korka, az ásatást vezető szakértő szerint az elveszett város polgárai feltűnően jómódúak voltak, Tenea valószínűleg jól megélt a kereskedelemből, ugyanis kulcsfontosságú ponton helyezkedett el olyan nagyvárosok közt, mint Korinthosz és Argosz. A régész hozzátette: a kelettel és a nyugattal egyaránt kapcsolatot fenntartó Teneának sajátos mintázatú, keleti hatást tükröző cseréptárgyai voltak, emellett pedig megvolt a saját gondolkodásmódja is, ez vélhetően a politikáján is tükröződött.

Tenea túlélte a szomszédos Korinthosznak a rómaiak által időszámítás előtt 146-ban történt lerombolását, virágzása a római korban is folytatódott. A késő 4. századi gót invázióban ugyanakkor már súlyosan megrongálódhatott, két évszázaddal később, a szláv támadások során pedig teljesen elnéptelenedhetett.

A település, illetve a város temetőinek feltárása az elkövetkező években folytatódni fog.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik