Tudomány

Kétezer éves alkoholra bukkantak

Kínai régészek egy csoportja több mint kétezer éves alkoholos italt tárt fel egy bronzedényben. A leletet egy Nyugati Han-dinasztia korából származó sírban azonosították.

A szakértők kedden öntötték át az italt egy mérőedénybe – számol be az MTI. Si Csia-csen, a lojangi Régészeti és Kulturális Emlékek Intézetének vezetője szerint

a három és fél liternyi folyadék színe áttetsző sárga, és gazdag boros aromája van.

A kutató hozzátette, a leleltre további laboratóriumi vizsgálatok várnak, mert meg akarják állapítani, hogy milyen összetevői vannak az italnak.

Az időszámítás előtt 202 és időszámítás szerint 8 között keletkezett sírban számos színes, festett kerámiaedényt és bronz műtárgyat találtak, a lelőhelyen emellett egy jó állapotú emberi maradványt is feltártak. A nyughely maga 210 négyzetméternyi területen épült.

Egy kínai ásatáson korábban azonosítottak már hasonló korú rizsbort. A rizsből vagy cirokból készült alkohol az ősi Kínában fontos szerepet töltött be a ceremóniákban és áldozati rituálékban.

Si szerint a sírban két bronzedényre bukkantak, ezek egyike tartalmazta a borszerű italt, a másik pedig egy vadlúd formájú lámpa volt. A háromezer éves múltra visszatekintő Lojangban egykor 13 dinasztia uralkodott, a város területén eddig még nem találtak ilyen bronzlámpát.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik