Tudomány

Vakító fényjelenség tűnt fel az égen

Egy brit amatőr csillagász alighanem élete élményét élte át november első felében, amikor sikerült megörökítenie egy látványos meteorrobbanást.

Az 58 éves Derek Robson a közép-angliai Loughborough-ban él, és minden ősszel elhelyez egy kamerát a kertjében, hogy rögzítse a meteorhullásokat – írja az IFLScience. Bár az évek során már több látványos meteort is látott, az idén november 10-én észlelt fényjelenséghez egyik sem volt fogható.

Magyar idő szerint reggel 6 körül egy hatalmas tűzgömb tűnt fel az Orion előtt, amely aztán másodperceken át megvilágította az eget.

Robson szerint a legtöbb esetben repülőgépeket és madarakat sikerül felvennie, ezért amikor visszanézte a november 10-i videó, igencsak megdöbbent.

Nem hittem a szememnek, és örömömben felugrottam a levegőbe – annyira boldog voltam, hogy sikerült felvennem

– mondta a férfi.

Robson becslése alapján a meteor valahol Bristol felett, Loughborough-tól 200 kilométerre robbant fel. A felvétel elemzése során azt is megállapította, hogy a jelenség 275-ször fényesebb volt az éjszakai égbolt legfényesebb csillagánál, a Szíriusznál.

A meteorok valójában nem külön égitestek, hanem aszteroidákról és üstökösökről levált törmelékek, melyek elérik a Föld légkörét. A NASA becslései alapján naponta 44 000 kilogrammnyi meteor hullik bolygónkra, igaz, ezeknek csupán egy részét lehet érzékelni.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik