Tudomány

Új madárfaj bukkant fel Magyarországon

Egy olyan madárfajt figyeltek meg Magyarországon, melynek jelenlétét eddig nem sikerült bizonyítani. A lazúrcinegét (Parus cyanus) három madarász fotózta le vasárnap reggel Sándorfalva térségében, a szegedi Fehér-tó nádasában.

A hírről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője tájékoztatta az MTI-t. Orbán Zoltán szerint a lazúrcinege megjelenésében és viselkedésében a Kárpát-medencében is gyakori kék cinegére hasonlít, farka viszont hosszabb, a „sapkája” kék, a test alsó részének sárga színét pedig fehér helyettesíti.

Éppen ezért a világos megjelenésű madár már távolról is feltűnő.

A lazúrcinege alapvetően ázsiai faj, Magyarországhoz legközelebb Fehéroroszország és Ukrajna határvidékén él egy jelentős kiterjedésű, szigetszerű populáció. A hazai cinegékhez hasonlóan fészkelőterületén ez a madár is állandó, de ritka kóborló egyedei Európa-szerte feltűnnek, az egykori Jugoszlávia területéről is vannak megfigyelések.

A tiszta vérvonalú kóborlóknál gyakrabban fordulnak elő kék cinege-lazúrcinege hibridek. Ezen madarak rendszertani besorolása többször is változott, Pleske-cinege néven hol önálló fajként, hol alfajként tüntették fel őket. Magyarországon eddig legalább három ilyen élőlényt láttak, legutóbb 2008. november 6-án a mostani megfigyelési helytől nem messze, a Fehér-tavi Ornitológiai Tábor egyik hálójában.

A lazúrcinege-megfigyeléssel 418-ra emelkedett a magyarországi madárfajok száma. Ez igen jónak számít az Európában eddig előfordult 780 körüli madárfajszámot, illetve ország földrajzi elhelyezkedését és méretét figyelembe véve.

Észak-európai megfigyelések alapján a lazúrcinege sem idegenkedik az embertől, így amennyiben a faj nagyobb létszámú kóborlásáról van szó, az elkövetkező időszakban országszerte az etetőknél is feltűnhet egy-egy példány.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik