Tudomány

Úgy pazaroljuk az ételt, mintha ingyen lenne

Egy új kutatás szerint az ételek egyharmadát már azelőtt kidobják, hogy azok az asztalra kerülhetnének. Ez naponta 1,3 milliárd tonna hulladékot jelent.

A Globális Mezőgazdasági és Élelmiszerrendszeri Panel és az ENSZ alá tartozó Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet friss jelentése szerint elképesztő mennyiségű táplálékot veszítünk el – írja az IFLScience.

A pazarlás az ellátmánylánc minden szintjén megfigyelhető, a földektől egészen az asztalokig. A veszteségek a legsúlyosabban a gyümölcsöket és zöldségeket érintik, itt évente a megtermelt élelem 40-50 százaléka veszik el. A gabonaféléknél ezzel szemben 30, a tenger gyümölcseinél 35, a tejtermékeknél 20, míg a húsoknál 25 százalékot pazarolnak el évente.

Az adatok azt is felfedték, hogy a fejlődő és fejlett országokban hasonló mennyiségű táplálék megy pocsékba: előbbi államokban összesen 670 millió, utóbbi országokban pedig 630 millió tonna élelmiszert dobnak ki. Az ugyanakkor fontos különbség, hogy a magas és közepes jövedelmű országokban az élelem nagy része az ellátmánylánc későbbi szakaszában veszik el, míg az alacsony jövedelmű államokban pénzügyi, gazdálkodási és technikai problémák miatt már a korábbi fázisokban.

Megdöbbentő, hogy mennyi élelem veszik kárba, miközben minden ötödik halálesetet az alultápláltság okoz, és közel egymilliárd ember éhezik világszerte.

A szakértők ráadásul úgy gondolják, hogy amennyiben nem sikerül javítani az élelmiszer-gazdálkodáson, a jövőben a helyzet még rosszabbá válhat.

Amellett, hogy a jelenlegi rendszerben hatalmas mennyiségű élelmet pazarlunk el, a táplálék előállításának folyamata sem túl gazdaságos, hiszen rengeteg energiát, vizet és földet használunk, ez pedig nagy nyomást helyez a környezetre. Éppen ezért a szakértők azt tanácsolják a döntéshozóknak, hogy tegyenek mielőbbi lépéseket a probléma orvoslásáért.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik