Tudomány

Közel 60 éves elméletet igazolhattak a magyar kutatók

Magyar kutatók úgy vélik, hogy bolygóközi portömegeket azonosítottak a Föld körül. Az objektumok létezését közel 60 éve vetették fel először, eddig azonban nem sikerült igazolni jelenlétüket.

Az ELTE fizikusai, Slíz-Balogh Judit, Barta András és Horváth Gábor új tanulmányukban azt írják, két porfelhőt azonosítottak a Föld közelében – írja az IFLScience. Az objektumok bolygónktól mintegy 400 ezer kilométerre találhatóak, tehát nagyjából olyan messze, mint a Hold.

A „porholdak” a Lagrange-pontoknak nevezett, gravitációs szempontból stabil régiókban helyezkedhetnek el. Az egyik felhő az L4, a másik pedig az L5 pontban található, ezeket a Föld és a Hold tömegvonzása alakította ki. Ahogy a Hold kering bolygónk körül, a két pont is folyamatosan mozog, stabil háromszöget zárva be a Földdel.

A lengyel Kazimierz Kordylewski 1961-ben találta meg az L5-nél fekvő porfelhőre utaló első nyomokat. Mivel az objektumok igen halványak, létezésüket eddig nem tudták bizonyítani.

Az új kutatásban a szakértők a badacsonytördemici magán-csillagvizsgálót hívták segítségül.

A csapat hosszú expozíciós felvételeket készítve megállapította, hogy a fény visszaverődik a porról. A kutatók adatai összhangban voltak Kordylewski, illetve egy másik tanulmány eredményeivel. A vizsgálat során a szakértők kizárták, hogy valamilyen földi forrás okozta mérési hibával lenne dolguk.

Slíz-Balogh Judit szerint a Kordylewski-felhők a legnehezebben azonosítható objektumok közé tartoznak, és annak ellenére kerülték el eddig a tudósok figyelmét, hogy olyan közel vannak a Földhöz, mint a Hold. A kutatók tanulmányukban azt írják, hogy a portömegek talán csak átmeneti objektumok, szerkezetük és sűrűségük pedig nem állandó.

A szakértők azt is felvetették, hogy a jövőben érdemes lehet űrszondát küldeni az Kordylewski-felhőkhöz, hogy mintát gyűjthessenek belőlük.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik