Tudomány

Daganatos betegek leszünk és tönkremegy az emésztésünk, mire eljutunk a Marsig

Egyelőre semmi megoldásunk nincs az űrutazások során az asztronautákat érő ionizáló sugárzás elleni védelemre - pedig nagyon valószínű, hogy hosszabb táv megtétele során komolyan sérülnének a szerveink, így egy Mars-utazás jelenleg kivitelezhetetlen lenne. Az egyik legérzékenyebb szervünk ilyen téren a vékonybél, amiben daganatok jelenhetnek meg a hosszú távú ionizáló sugárzás hatására.

Egy emberes Mars-utazás megvalósításához valószínűleg a technológiai háttér előbb lesz meg, mint a megoldás arra, hogy hogyan védjük meg hatékonyan az űrhajósokat a világűrben található ionizáló sugárzástól. Ez a sugárzás ugyanis hosszú távon (mint amilyen egy Föld-Mars táv is) komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában, egy friss kutatás szerint például azt, hogy mire odaérünk a vörös bolygóra, daganatok jelennek meg a vékonybelünkben, de ha szerencsénk van, csak az emésztőrendszerünk omlik össze.

SZENVEDTEK AZ EGEREK A HOSSZÚ TÁVÚ SUGÁRZÁSTÓL

A Georgetown Egyetem Orvosi Központjának kutatói megfigyelték, hogy a kozmikus sugárzás kifejezetten érzékenyen érintheti az emésztőrendszert, hosszú távon pedig a tumorok kialakulásának esélyét is megnöveli ezen a területen. Az emésztőrendszer, főként a vékonybél, nagyon jó modell az ilyen kísérletekre, mert az esetében az ionizáló sugárzás hatásai ismertek, és 3-5 nap alatt az útvonal sejtjei teljesen megújulnak. Így rövid idő alatt lehet megfigyelni a változásokat, és nem kell éveket várni a kutatások eredményére.

Egereken vizsgálták, milyen hatása van a mélyűr sugárzásának – fotó: Getty Images

A kutatók a NASA Űrsugárzás Laboratóriumában egereket használtak arra, hogy megfigyeljék, vajon mit művel az emésztőrendszerrel a hosszú távú sugárzás. Az egerek egyik csoportja alacsony dózisú, de hosszú távú ionizáló sugárzást kapott, a másik gammasugárzást, a harmadik pedig egy kontrollcsoport volt. Különböző kutatások során máskor ellenőrizték az állatokat: az első körben 7 nap, majd 60 nap, aztán fél év után,  és feltárták, milyen hatással volt rájuk a különböző sugárzás.

Kiderült, hogy a gammasugárzás nem váltott ki különösebb elváltozásokat az egerekben, ha mégis, a megújuló sejtek 60 nap alatt kijavították a sérüléseket.

Az nehézion sugárzás viszont rengeteg  helyrehozhatatlan elváltozást és sejtburjánzást okozott, és olyan DNS-sérüléseket, amelyek évekkel a sugárzás után is észlelhetőek voltak. 

A kutatás egy másik szakaszában az egereket 150 napig tették ki nehézion sugárzásnak, így kiderült, hogy a daganatok kialakulásának esélyét is lényegesen megnövelte a kísérlet.

Egyelőre még messze vagyunk ettől a jövőtől – forrás: Dubai Media Office

MEGBETEGSZÜNK, MEGÖREGSZÜNK – MÉG NEM VAGYUNK KÉSZ A MARSRA

Ez is bebizonyította azt, hogy ehhez hasonlóan az emberi emésztőrendszer is komoly veszélynek van kitéve, ha sokáig kapja a nehézion sugárzást – erre pedig egyelőre nincs hatékony megoldásunk. Egy olyan rövidebb út, mint egy Hold-utazás, nem jelent különösebb veszélyt az űrhajósok szervezetére, de egy Mars-utazás már komolyan megviselné őket – valószínűleg potenciálisan halálos elváltozásokat okozva a testükben.

Korábban már kimutatták, hogy a tartós ionizáló sugárzás az agyra sincs jó hatással, és felgyorsítja az öregedést – most még ezt is felírhatjuk arra a listára, amin azok a tényezők szerepelnek, amelyek akadályozzák egy emberes Mars-utazás megvalósítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik