Tudomány

Emberi hallósejteket alkottak Svájcban

Elsőként sikerült emberi belsőfülsejteket alkotnia laborban egy berni kutatócsoportnak.

A világ népességének öt százaléka nagyothall, és bár a hallás képessége hallókészülékekkel vagy implantátumokkal javítható, a háttérben álló okok hatékony kezelésére még nem létezik módszer. A Berni Egyetemi Kórház kutatói most ebbe az irányba tettek hatalmas lépést azzal, hogy

sikerült az emberi belsőfülben a hangok észleléséért felelős szőrsejtek kialakulását utánozniuk.

Ezzel lehetővé vált, hogy a halláskárosodás kezelési módszereit közvetlenül emberi sejteken próbálják ki. A szakértők eredményeiket a Nature Communications című szaklapban mutatták be – idézi az MTI. A szőrsejtek már nagyon korán kialakulnak a magzati fejlődés során, nagyjából a terhesség 10. vagy 11. hetében: mintegy 15 ezer szőrsejttel és 30 ezer spirális ganglionsejttel születünk.

Az érzékelősejteket a hangos zajok, a fertőzések, az öregedési folyamatok és a méreganyagokkal való terheltség is károsítja, és mivel a sejtek nem pótolhatók, elvesztésük tartós halláskárosodáshoz vezet. A Berni Egyetemi Kórház szerint a tanulmány eredményei segíthetnek a belsőfülben található csiga szőrsejtjeinek más, gyakoribb sejtforrásokból való megalkotásában.

Illusztráció: MARA OHLSSON / CULTURA CREATIVE

Ajánlott videó

Olvasói sztorik