Tudomány

Elég bizarr, ahogy ez a lepke a szomját oltja

A brazíliai őserdőben készült felvételen egy meglehetősen furcsa jelenet látható: egy éjjeli lepke épp egy alvó madár szeméből szívja ki a könnyet.

A felvételt Leandro João Carneiro de Lima Moraes, a brazil Nemzeti Amazónia-kutató Intézet biológusa készítette – számol be a Live Science. A szakértő szerint a videón látható jelenet, a lakrifágia valójában egyáltalán nem ritka, hiszen bizonyos rovarok – így például a lepkék – gyakran egészítik ki más állatok könnyével a táplálékukat. A képsor különlegessége inkább az, hogy a lakrifágia egy madarat érintett.

A hüllők könnye sok élőlény számára remek tápanyagforrás, hiszen nátriumot és még némi fehérjét is tartalmaz. A hidegvérű állatok gyakran hosszú időn át nyugodtan fekszenek, hogy stabilizálják test-hőmérsékletüket, ezért kiváló célpontjai a könnyivó rovaroknak.

A lakrifágia ugyanakkor jóval ritkább a madaraknál.

Moraes csupán a harmadik kutató, akinek sikerült dokumentálnia a jelenséget.

Sőt, a szakértőnek egyetlen éjszaka alatt két különböző lepkénél, illetve madárnál is sikerült megfigyelnie a lakrifágiát.

A felvételen szereplő lepke azért járhatott sikerrel, mert a kiválasztott madár éppen szunyókált. Ha az élőlény ébren lett volna, minden bizonnyal gyorsan elrepült volna a rovar elől.

Moraes úgy véli, hogy a könnyszívásból a madaraknak semmiféle előnye nem származik. Sőt, a szem kiszáradása valójában növelheti a szembetegségek kialakulásának kockázatát.

Kiemelt fotó: YouTube/Discover Magazine

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik