Tudomány

Még a kutatók sem tudták hirtelen, milyen állatot találtak

Furcsa külsejű állat tűnt fel Hawaii közelében. A szakértők először megdöbbentek, és nem tudták eldönteni, hogy milyen élőlénnyel is van dolguk. A teremtmény utóbb azonban felfedte kilétét.

Ritka felvétel készült egy pelikánangolnáról (Eurypharynx pelecanoides) – számol be az MTI. A videón az látható, ahogy az élőlény tágra nyitott szájjal zacskószerűen felfúvódik, és ezzel eredeti mérete többszörösére növekszik.

A Nautilus kutatóhajó csapata a Hawaii közelében fekvő Papahānaumokuākea Természetvédelmi Területen folytatott mélytengeri expedíciót, amikor megtalálták a különös külsőt öltő pelikánangolnát. Az esetről készült videón jól hallható, hogy az élőlény alaposan meglepte a szakértőket.

A fekete színű teremtmény először megpróbálta elzavarni a látogatókat, ám utóbb feladta a hiábavaló harcot, és visszazsugorodott eredeti méretére, majd elúszott.

Éppen a mélytengeri korallok életterét filmeztük és fotóztuk, amikor megláttuk ezt a furcsa, fekete teremtményt. Teljesen meglepő volt”

– mondta Thomas Hourigan, az expedíció tagja.

A pelikánangolnák főként 1200-1400 méteres mélységben élnek, testhosszuk pedig 55 centiméter körül mozog – igaz, találtak már 100 centiméteres egyedet is. A faj szájának alsó töve sokszor a has közepénél kezdődik. Az állatok hatalmas szájukat kitátva szűrik ki a táplálékot a vízből.

A pelikánangolnák farokúszóján világító testrészek találhatóak, vagyis az élőlények képes a biolumineszcenciára.

Kiemelt kép: YouTube/EVNautilus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik