Tudomány
man think how to solve the problem

Egymillió dolláros problémát oldhattak meg

24.hu
24.hu

2018. 09. 25. 08:31

Egy vezető matematikus hétfőn egy előadása során megmutatta, hogyan oldotta meg a 160 éve megfogalmazott Riemann-sejtést. Amennyiben számításait igazolják, úgy egymillió dollár jutalomban részesülhet.
Korábban a témában:

Az Abel-díjjal és Fields-éremmel kitüntetett Michael Atiyah korunk egyik legnagyobb matematikusa. A szakértő hétfőn mutatta be számításait a Heidelbergi Koszorús Fórumon – számol be a Business Insider.

Bernhard Riemann 1859-ben fogalmazta meg az utóbb róla elnevezett sejtést. A hipotézis egy régi, prímszámokkal kapcsolatos kérdést igyekszik megválaszolni, és azt állítja, hogy az efféle számok nem véletlenszerűen oszlanak el, hanem egy, az úgynevezett Riemann-féle zéta-függvény által leírt mintához igazodnak. A sejtést eddig több billió prímszámon tesztelték, és megállta a helyét, a matematikában azonban ez nem bizonyító erejű.

A Riemann-sejtés később bekerült az egymillió dolláros millenniumi problémák közé. A Cambridge-i Clay Matematikai Intézet még 2000-ben ajánlott fel egymillió dollárt a hét problémából álló gyűjtemény egy-egy tagjának megoldásáért.

Bár a tudósok alapvetően is igen motiváltak voltak, hogy bizonyítsák a hipotézist, a pénzjutalom újabb lökést adott a kutatásnak. Az elmúlt években rengetegen álltak elő lehetséges megoldásukkal, Atiyah most azonban egészen új megközelítéssel próbálkozott.

A matematikus szerint Neumann János és Friedrich Hirzebruch munkáit használta fel a bizonyítás során.

Atiyah számításait természetesen más szakértőknek is igazolniuk kell, bizonyítását pedig publikálnia kell, mielőtt megkaphatná a Clay Matematikai Intézet pénzjutalmát.

Amennyiben Atiyah számítása helyes, úgy kijelenthetjük, hogy korunk egyik legnagyobb matematikai problémáját sikerült megoldania.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.