Tech

Egy bögre kergeti őrületbe az internetet

Ha bárki azt hinné, hogy sokáig internetes tömegvita nélkül maradunk, ne aggódjon: a kék és fehér ruha és a Yanny-Laurel rejtély után most itt az újabb illúzió, ezúttal teljesen szándékosan. Tony Fisher youtuber és művész egy olyan bögrét csinált, amelynek pereme egyszerre szögletes és kerek, attól függően, honnan nézzük.

Szerencsére minden évre jut egy-két olyan illúzió, ami lázban tartja az internet népét: az első ilyen talán annak a bizonyos ruhának az esete volt, amit a netezők fele kéknek, a másik fele pedig fehérnek látott. Aztán a legutóbbi a Yanny-Laurel vita volt, ennél azt nem tudtuk eldönteni, hogy egy hangfelvételen melyik nevet mondják ki – volt, aki kristálytisztán Yanny-t értett, és volt, aki Laurelre esküdözött. Ez a bögrés illúzió lehet a következő ilyen eldöntendő vita – bár kicsit kilóg a sorból, mivel speciálisan erre a célra alakították ki.

Tony Fisher puzzle-készítő Kokichi Sugiharától inspirálódott, amikor megalkotta a bögrét: a japán matematikus és művész különleges, optikai illúziókkal operáló alakzatokat készít, pont olyanokat, mint amilyen ez is. Fisher egy tükörrel illusztrálja a trükköt, a bögrének az alakja pedig nagyjából tényleg csak a perspektíván múlik.

Ha felülről nézzük, egyértelmű, hogy a bögre pereme négyzetes, de teljesen más a helyzet, amikor Fisher elkezdi forgatni, és másik oldalát is látjuk. Ilyenkor hol hengernek tűnik, hol újra négyzetesnek. Fisher egy tükröt is használ, hogy még hatásosabb legyen az illúzió: ebben is mindig más alakúnak látjuk a bögrét, attól függően, hogy milyen perspektívából nézzük.

A művész még demonstrálja is, hogy biztosan nem kameratrükkről van szó: tejet önt a bögrébe, és kevergetni kezdi – a tükörben a négyzetes bögre látszik, a tükör előtt pedig a henger alakú, ez a leglátványosabb része az egész videónak.

Fisher egyébként már korábban is foglalkozott olyan projektekkel, amelyekben vizuálisan van egy kis csavar: kirakott például egy óriási, nála nagyobb Rubik-kockát, miután megépítette a kertjében. De készített már különböző, furcsa és lehetetlennek tűnő kirakókat, és kifejezetten szeret a Rubik-kockához hasonló logikai játékokat szétszerelni, aztán összeszerelni.

Az ötletadó Kokichi Sugihara egyébként maga is szeret hasonló alakzatokat kitalálni, bár ő nem a kirakós játékok, inkább az optikai illúziók híve. 2016-ban például második lett az Év Legjobb Illúziója versenyen a kétértelmű henger illúziójával, ami nagyon hasonlóan működik, mint Fisher bögréje. Valószínűleg innen jöhetett az inspiráció is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik