Tudomány
Egyptian papyrus roll isolated on a white background

Megfejtették az egyiptomiak ősi szerelmi varázsigéjét

24.hu
24.hu

2018. 09. 25. 10:57

Egy francia szakértő egy ősi egyiptomi papiruszt elemzett. A leleten két madárszerű teremtmény látható, melyeket valószínűleg egy pénisz köt össze. A kutató úgy gondolja, hogy a papiruszon egy szerelmi varázsige olvasható.
Korábban a témában:

Korshi Dosoo, a Strasbourgi Egyetem munkatársa és a papiruszt leíró tanulmány szerzője szerint a maradvány mintegy 1300 éves – írja a Live Science. A korszakban Egyiptomban rengeteg keresztény élt.

A papiruszon látható egyik lény épp bedugja a csőrét a másik állat szájába. Utóbbi fejéből mintha egy szög állna ki. A két lényt emberi karok veszik körül.

Dosoo úgy véli, hogy a két madarat lánc, kötél vagy egy pénisz köti össze.

A teremtmények külseje közt vannak kisebb különbségek, a szakértő szerint ez arra utal, hogy a két madár eltérő nemű.

A papiruszon egy kopt nyelven írt varázsige is olvasható. A szöveg sajnos csak töredékesen maradt fenn, így csak bizonyos részleteit lehetett lefordítani. Az olvasható részek főként bibliai utalásokat tartalmaznak.

Fotó: Effy Alexakis/Macquarie University

Dosoo úgy gondolja, hogy a papirusz egy nagyobb szöveg, talán egy könyv egyik részlete. Bár a töredék alapján nehéz meghatározni, hogy a varázsige pontosan milyen célt is szolgált, a szakértő arra gyanakszik, hogy szerelmi mágiához használták fel.

A szöveg olyan férfiaknak készülhetett, akik nem lehetettek együtt szerelmükkel.

A papiruszt jelenleg az ausztráliai Macquarie Egyetemen őrzik, azt azonban nem tudni, hogy hogyan került az intézményhez. Az egyetemnek 1972-1985 között mintegy 900 papiruszt adományoztak, az érintett szöveg viszont csak 2007-ben bukkant fel.

1972-ben az UNESCO betiltotta, hogy a régiségeket elszállítsák eredeti országukból. Nem kizárható, hogy a most vizsgált papirusz illegálisan jutott el Ausztráliába.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.