Tudomány

Betört az ősz, riasztás van érvényben

Óriási szél vág utat az északnyugat felől érkező ősznek, több helyen lehet eső, a hőmérséklet jó tíz fokot esik vissza.

A szombati nap időjárását a felettünk átvonuló hidegfront határozza meg, a több helyen viharossá fokozódó szél és a néhány órára eleredő eső kellemetlenné teszi a szabadban tartózkodást – olvashatjuk a Kiderül.hu-n.

Riasztás és figyelmeztetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, sárga riasztást adott ki Budapestre és az ország területének északnyugati negyedére:

A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát. Ezen kívül több megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés a szél miatt, a részleteket itt találja.

Vasárnapra minden rendben lesz

Ami a részleteket illeti, szombaton országszerte erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd késő délután északnyugaton kezd szakadozni a felhőzet, napközben többfelé várható eső, zápor, az ország északkeleti harmadában egy-egy zivatar sem kizárt. Az északnyugati, északi szél átmenetileg sokfelé viharossá fokozódik, estére azonban mindenütt jelentősen mérséklődik a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében 14 és 20, az Alföldön még 20 és 24 fok között valószínű. Késő este 9, 14fokra számíthatunk.

Vasárnap a változó felhőzet mellett általában több órára kisüt a nap, kevesebb napsütésre az északi megyékben számíthatunk, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél többfelé megélénkül, késő délutántól megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között alakul.

Illusztráció: MTI/EPA/Javier Cebollada

Ajánlott videó

Olvasói sztorik