Tudomány

Skócia betiltaná a mopszokat és buldogokat

Skóciában új jogszabályok segítségével próbálnák meg betiltani a dizájner háziállatok tenyésztését.

A skót kormány szigorítani akarja a macska-, kutya- és nyúltenyésztésre vonatkozó jogszabályokat – írja a The Scotsman. A cél az, hogy megszűnjön az állatok rossz körülmények közt folyó szaporítása és értékesítése.

Az új jogszabályokkal többek közt azokat a káros tenyésztési gyakorlatokat szüntetnék meg, melyek a genetikai módosulások miatt egészségügyi problémákat okozhatnak az élőlényeknek.

Az elmúlt években egyre nőtt a kereslet az olyan háziállatok iránt, melyek egyedi külső jellemzőkkel, például rövid orral, kidudorodó szemekkel vagy hosszú fülekkel rendelkeznek. Ez arra ösztönözte a tenyésztőket, hogy extrém külsejű állatokat szaporítsanak.

A folyamat azonban genetikai problémákhoz vezetett, melyek aztán hatással vannak az utódok életére. Az efféle gyakorlatok ráadásul a gazdák számára is plusz költségeket okozhatnak, hiszen az egészségügyi gondokkal küzdő állatok több kezelésre szorulnak.

A skót lógófülű macskáknál például genetikai tényezők következtében porcproblémák jelentkezhetnek, a tacskómacskák viszont rövid lábaikkal szenvednek egy életen át. A francia és angol buldogok, illetve a mopszok pedig egyedi pofaszerkezetük miatt légzési nehézségeket tapasztalhatnak.

Skót lógófülű macska – Fotó: Thinkstock

A jelenlegi jogszabályok alapján évente akár 40 kölyök is tenyészthető, mielőtt külön licencet kéne igényelnie a tulajdonosnak. Az új szabályzással azonban mindenkinek engedélyre lenne szüksége, aki egy 12 hónapos periódus során hivatásszerűen kutyákat, macskákat vagy nyulakat tenyészt és értékesít; illetve aki 12 hónap alatt legalább három kutya-, macska- vagy nyúlalmot tenyészt.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a tervezett jogszabályok mikor léphetnének életbe. Az új szabályokról november végén tárgyalnak majd az érintett felekkel.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik