Tudomány

Óriásgyík ejtett túszul egy családot

Egy floridai családot napok óta terrorizál egy óriásira nőtt szalagos varánusz, amely újra és újra felbukkan a kertjükben. A gyerekek és a feleség félnek az udvarra menni, a vadőrök pedig képtelenek nyakon csípni az állatot.

A Floridában élő Liebermanéknak a múlt vasárnap is úgy indult, mint az összes többi. Aztán arra lettek figyelmesek, hogy egy óriási gyík költözött be a kertjükbe, amely fúj rájuk, ha megpróbálják megközelíteni, és nem hajlandó elmenni sem, legalább is hosszabb időre biztosan nem, és a vadőrök sem képesek befogni.

A szalagos varánusz úgy gondolta, hogy Liebermanék udvara tökéletes pihenőhely lesz számára, már hetedik napja vissza-visszatér, ezért a család tagjai nem mernek kimenni a saját hátsókertjükbe. “Ez a lény kiugorhat a bokrok közül, és megeheti a kisgyerekeimet ebédre” – nyilatkozta a The Daily Beastnek Zachary Lieberman.

És egyébként igaza is van: a szalagos varánusz (Varanus salvator) a komodói varánusz után a legnagyobb testű gyíkfaj, és bár nem mérgező a harapása, nagyon fájdalmas tud lenni, hiszen fogazata kifejezetten arra fejlődött ki, hogy húst tépjen szét. A szájukban pedig olyan patogén baktériumok élnek, amelyekre az emberi szervezet nem feltétlenül reagálna túl jól, ha a harapással a véráramba jutna. A szalagos varánusz szeret vízpart közelében maradni, ezért

valószínű, hogy Liebermanékat a medencéjük miatt választotta ki a többi szomszéd közül.

A vadőrök képtelenek elkapni az állatot, mert az mindig meglóg előlük, Liebermanék pedig már hetedik napja rettegnek kimenni a saját hátsókertjükbe. A varánusz egyébként valószínűleg az egyik szomszédtól szökhetett át, mert a tinédzser fiúnak három is élt a kertjében, most pedig csak egyet látni.

Floridában az egzotikus állatok egyébként nagyon népszerű háziállatoknak számítanak, a miami reptér a legális és illegális állatkereskedelem egyik központjának számít.

Nyitó illusztráció: Dibyendu Ash / Wikimedia Commons

Ajánlott videó

Olvasói sztorik