Tudomány
Budapest, 2018. május 29.
Az Erzsébet híd napfelkeltekor 2018. május 29-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Nyári időszámítással fél 9-kor kezd majd világosodni

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2018. 08. 31. 12:13

A természet semmit nem ad ingyen, reggel fizetjük meg az árát, ha az EU állandósítja a nyári időszámítást és téli délutánokon tovább lesz világos. A napkelte így fél kilenc környékére csúszik, félhomályban csöngetnek ki az első óráról.
Korábban a témában:

Az Európai Unió felmérésén a nyilatkozó uniós polgárok 80 százaléka, 4,6 millió ember szavazott az évenként kétszer esedékes óraátállítás eltörlésére, ezért Jean-Claude Juncker még pénteken az Európai Bizottság elé viszi ennek megszüntetését. A tervek szerint a téli időszámítást törölnék el, magyarán állandósulna a nyári időszámítás. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Tovább szeretnénk világost

Kezdjük azzal, hogy eredendően a most téli időszámításnak nevezett beosztás volt az egyeduralkodó, majd ma már idejét múltnak értékelt energiatakarékossági okból bevezették a nyárit. Ennek értelmében minden évben március utolsó vasárnapján eggyel előrébb tekerjük a mutatót, októberben pedig vissza, hogy ezzel teljesen logikusan a világos periódushoz igazítsuk napi aktivitásunkat.

Ugyanezért pártolja a többség a nyári időszámítás egyeduralmát, hogy a téli időszakban ne délután négykor sötétedjen, hanem egy órával később.

Ennek viszont reggelente fizetnénk meg az árát. Nézzük a tényeket anélkül, hogy állást foglalnánk.

Sötétben indulna a nap

A téli időszámítás minden évben október utolsó vasárnapján történik, vagyis ekkor eggyel visszafelé tekerjük az órát. A természet viszont ezt nem veszi figyelembe, a Nap mindig az év során mindig változó időpontban, de évről-évre ugyanakkor kel és nyugszik: a nyári napfordulótól a téli napfordulóig csökken a 24 órán belüli világos periódus időtartama, utána nő.

Nézzünk most három dátumot a téli időszámítás szerint a Budapesten áthaladó 19º-es hosszúsági körön, magyarországi zónaidőben:

  • Napkelte 2018. október 28. (a téli időszámítás első napja): 6:20; napnyugta: 16:34.
  • Napkelte 2018. december 22. (a téli napfordulót követő nap): 7:28; napnyugta: 15:57.
  • Napkelte 2019. március 30. (a nyári időszámítás előtti utolsó nap): 5:26; napnyugta: 18:11.
Nyíregyháza, 2009. október 22.
Batta Elek nyíregyházi órásmester egy órát állít át mûhelyében. 2009. október 25-én kezdõdik a téli idõszámítás; az órákat hajnali három órakor 2 órára kell visszaállítani.
MTI Fotó: Balázs Attila
Batta Elek nyíregyházi órásmester egy órát állít át mûhelyében.[central_NewsletterWidget pos="roadblock"]
Fotó: Balázs Attila / MTI

Ez az, amin Európa polgárai változtatni szeretnének mégpedig úgy, hogy egész évben a nyári időszámítás legyen érvényes, fenti időpontok ezzel egy órával előrébb csúsznának. Így nézne ki a téli félév nyári időszámítással:

  • Napkelte 2018. október 28.: 7:20; napnyugta: 17:34.
  • Napkelte 2018. december 22.: 8:28; napnyugta: 16:57.
  • Napkelte 2019. március 30.: 6:26; napnyugta: 19:11.

Azon érdemes elgondolkodni, hogy vajon megéri-e az időszak nagy részében sötétben kezdeni a munkát, az iskolát azért, hogy cserébe ugyanúgy sötétben induljunk hazafelé? A döntés nyilván szubjektív, de úgy érdemes meghozni, hogy közben ne vakítson el a hurráoptimista „egy órával tovább lesz világos!” érzése.

Ha lesz is, nem most

Mi történik ezután? Még pozitív fogadtatás esetén sem valószínű, hogy már idén októberben elmarad az óraállítás. Először az Európai Bizottságnak, az unió legmagasabb végrehajtó testületének kell megállapodnia, majd elő kel terjesztenie a nyári időszámítás állandóvá tételéről szóló törvényjavaslatot.

Ezt követően az Európai Parlamentnek és a tagországoknak is el kell fogadniuk, csak ezután lehet az egész Európai Unióban bevezetni.

Kiemelt kép:  Mohai Balázs / MTI

Bihari Dániel korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.