Nagyvilág

Eltörölhetik az óraátállítást az Európai Unióban

Az elmúlt hónapokban megkérdezték az unió polgárait, és mivel ők az évente kétszer esedékes óraátállítás ellen foglaltak állást, ezért Jean-Claude Juncker még pénteken az Európai Bizottság elé viszi ennek megszüntetését (utána a tagállamoknak is dönteniük kell az ügyben) – mondta el a testület elnöke a német közszolgálati televízióban. A Hvg.hu szemléje szerint Juncker szerint értelmetlen lett volna megkérdezni a polgárokat, ha utána nem történik semmi.

Az EU által végzett kutatáson az emberek 80 százaléka, 4,6 millió polgár az óraátállítás ellen szavazott.

Milliók töröltetnék el az óraátállítást
Az uniós állampolgárok unják, hogy van téli meg nyári időszámítás.

A nyári időszámítás szabályait a Wikipedia cikke szerint az Európai Unió 1996-ban egységesítette, majd 2001-ben irányelvben rögzítette. Maga az óráátállítás száz évre nyúlik vissza, amikor a nappali fény jobb kihasználása miatt kialakították ezt a módszert. Az első világháború óta változott, hogy alkalmazzák-e vagy sem. Magyarországon több európai országhoz hasonlóan 1980 óta használjuk folyamatosan a nyári időszámítást.

Az órát március utolsó vasárnapján állítjuk hajnali 2-ről 3-ra, és október utolsó vasárnapján 3-ról vissza 2-re. A javaslat szerint ez szűnne meg, és csak a nyári időszámítás maradna.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki kormányinfón reagált a javaslatra. Gulyás Gergely közölte, az óraátállítás eltörlésénél volt már rosszabb ötlete is Jean-Claude Junckernek. Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy egyelőre nincs kiforrott álláspontja a javaslatról a magyar kormánynak.

Kiemelt kép: Dankó József, a Városüzemeltetési Kht. munkatársa állít át egy órát Nyíregyháza belvárosában. (MTI/Balázs Attila)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik