Tudomány
brain, thinking concept

Eddig ismeretlen részekre bukkantak az emberi koponyában

24.hu
24.hu

2018. 08. 28. 13:09

Amerikai kutatók korábban ismeretlen csatornákat fedeztek fel az agy és a koponya között. A járatokon azon immunsejtek közlekednek, melyek az agy szöveti károsodásaira adnak reakciót.
Korábban a témában:

Idegtudósok egy csoportja felfedezte, hogy egy bizonyos fehérvérsejt-típus korábban ismeretlen csatornákon át közlekedik a koponyában található csontvelő-üregek és az agyhártya külső rétege között – számol be az IFLScience. A sejtek elsődleges feladata a válaszadás a szöveti károsodásokra.

Korábban a szakértők azt hitték, hogy az agy egészségét védő immunsejtek a kar- és lábcsontokban található szivacsos csontvelőben termelődnek, és csak a vérkeringéssel juthatnak el az agyhártyába. Francesca Bosetti, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek munkatársa szerint az új eredmények ugyanakkor azt mutatják, hogy a sejtek valójában képesek lerövidíteni az utat, hogy felgyorsítsák a gyulladáscsökkentést.

A gyulladás számos agyi rendellenességben kritikus szerepet játszik, és lehetséges, hogy az újonnan leírt csatornák sok esetben fontosak

– nyilatkozta a szakértő.

Vizsgálatuk során Bosetti és kollégái több kísérletet is elvégeztek. A szakértők fluoreszcens fehérvérsejteket vittek be egerek síp- és koponyacsontjába. A kutatók ezután agyvérzést vagy agygyulladást idéztek elő az állatokban. Ezt követően képalkotó eszköz segítségével mérték fel, hogy honnan jönnek a sejtek a sérüléshez.

Az eredmények alapján az immunsejtek sokkal nagyobb valószínűséggel érkeztek a koponya, mint a sípcsont felől.

Meglepő módon, amikor a szakértők szívszövet sérülést okoztak az egereknek, hasonló reakció érkezett a koponyában, illetve a sípcsontban lévő sejtektől. Ez azt jelenti, hogy az agynál jelentkező sérülés egészen másként hat a koponyában lévő fehérvérsejtekre.

A szakértők következő célja az volt, hogy kiderítsék, hogyan képesek ilyen gyorsasággal megérkezni a sejtek az agyhoz. A koponya vizsgálatakor aztán a csapat felfedezte, hogy parányi csatornák kötik össze a csontot az agyhártyával. Sőt, azt is kiderítették, hogy az immunsejtek a járatokban a normál véráramlással ellentétes irányban haladnak.

A kutatók utóbb sebészeti úton eltávolított emberi koponyadarabokban is azonosították a parányi járatokat.

Mikro-CT-s felvétel a most felfedezett csatornákról – Fotó: Gregory Wojtkiewicz/Massachusetts General Hospital

Bár a szakértőknek még sok vizsgálatot kell elvégezniük, hogy megértsék a most felfedezett csatornákat, az egészen biztos, hogy a járatok nagyon fontos szerepet játszanak az agy egészségének megőrzésében. A kutatók következő célja az, hogy felderítsék, milyen feladat hárul a csatornákra az agyvérzés, a magas vérnyomás és a demencia kezelésében.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.