Tudomány

Rég elfeledett betegség ütötte fel a fejét

Évszázadokon át egy titokzatos, fájdalmas és gyakran halálos betegség sújtotta a tengerészeket. Sokáig úgy tűnt, hogy a kórt sikerült legyőznünk, az utóbbi időkben azonban egyre több fertőzésről számolnak be.

Napjainkban már tudjuk, hogy a rejtélyes kór, a skorbut a C-vitamin hiánya miatt alakul ki. A betegség korai szakaszában fáradtság, hányinger és ízületi fájdalom jelentkezik, később pedig ínyduzzanat, véraláfutás és fogínyvérzés alakul ki. A gyermekeknél ráadásul a kór a csontok fejlődését is komolyan befolyásolhatja.

A legrosszabb esetben a skorbut halálos belső vérzést idéz elő.

Szerencsére a betegséget a C-vitamin pótlásával viszonylag könnyedén lehet gyógyítani. Ezt persze hosszú időn át nem tudták az emberek.

Kép: Thinkstock

Az első skorbutról beszámoló leírás az időszámítás előtti 16. századi Egyiptomban született. A betegség igazán ismertté a 18. században vált, amikor a hosszú tengeri utak alatt gyakran jelentkezett a matrózoknál. A korszakban a tengeren a legtöbb haláleset a skorbuthoz volt köthető.

Manapság a kór elsősorban a fejlődő országokat érinti, ahol gyakoribb az alultápláltság. Az utóbb időszakban azonban a betegség azon területeken is egyre többször üti fel fejét, ahol az embereknek lenne lehetőségük a megfelelő C-vitamin-bevitelre.

A jelenségről a közelmúltban egy dokumentumfilm készült Vitamania címmel. Eric Churchill, a film készítésében részt vevő springfieldi orvos a Science Alertnek azt nyilatkozta, hogy csak a csapatával az elmúlt hat év során mintegy 20-30 új esetet diagnosztizált. Ez megdöbbentően magas szám.

Churchill szerint a probléma az, hogy sok kevésbé tehetős ember a magas zsír- és kalóriatartalmú élelmiszereket választja.

Ha valaki korlátozott élelmiszer-költségvetéssel rendelkezik, ezek azok az ételek, amelyek jobban feltöltik és kielégítik az embert, mint a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása

– állapította meg a szakértő.

A tehetősebb országok alacsonyabb szocio-ökonómiai státuszú lakóit tehát különösen fenyegeti a betegség. Churchill úgy véli, ez egy olyan probléma, melyet orvosolni kell.

Fontos kiemelni, hogy a skorbut elkerüléséhez önmagában nem elegendő a növények és zöldségek fogyasztása. Az is elengedhetetlen, hogy az ételek megfelelő módon legyenek elkészítve. A túlfőzés például elpusztíthatja a szervezet számára fontos anyagokat.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik