Tudomány

Mennek össze az emberek ezen a szigeten, és senki nem tudja, miért

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2018. 08. 07. 07:30

Érdekes dolgok történnek az indonéziai Flores-szigeten: pár évvel ezelőtt itt fedezték fel a különösen kisméretű emberfélét, a floresi embert, most pedig kiderült, hogy a jelenleg ott élők is folyamatosan mennek össze. Megmagyarázná a helyzetet, ha a mostani szigetlakók a hobbitnak becézett emberféle rokonai lennének, de egy friss kutatás kimutatta: semmi közük egymáshoz azon kívül, hogy egy lakhelyen osztoztak. De akkor miért zsugorodik mindenki, aki a szigeten él?

2003-ban Flores szigetén, az Indonéz szigetvilágban megtalálták a Homo floresiensis emberféle maradványait: a hobbitként is becézett faj átlagosan 0,9-1 méteresre nőtt meg, és csimpánzméretű aggyal rendelkezett. Azok az emberek, akik most laknak a szigeten, szintén nem túl magasak: átlagosan 1,4 méteresre nőnek. Egyértelműnek tűnhet, hogy a szigetlakók a valaha itt élt hobbitok leszármazottai, ha már ilyen kicsik, nem igaz? Erre kereste a választ néhány amerikai kutató, akik a Science tudományos folyóiratban publikálták az eredményeket.

Kiderült ugyanis, hogy a mostani szigetlakóknak az égvilágon semmi közük nincs a Homo floresiensishez. 2016-ban az emberféléről kiderítették, hogy a megtalált maradványai nagyjából 60 ezer évesek, így nem is volt túl sok lehetőségük kapcsolatba lépni a Homo sapiensszel, ráadásul a DNS-vizsgálat is alátámasztotta, hogy nem zajlott itt semmiféle keveredés. A Princeton Egyetem és a Kaliforniai Egyetem kutatói ugyanis nyálmintát gyűjtöttek a szigetlakóktól, és megállapították, hogy a helyiek DNS-ének nagyon kicsi része érkezett csak neandervölgyi vagy gyenyiszovai emberektől (utóbbi is a Homo nemzetség tagja, maradványait 2008-ban fedezték fel egy Altaj vidéki barlangban).

Találtak egy kis részt, ami sem a fent említett emberekkel, sem a Homo sapiensszel össze nem köthető, de ez nem különbözik annyira az emberi DNS-től, hogy a Homo floresiensistől származzanak – ezért kijelenthető, hogy a mai szigetlakóknak semmi közük nincsen a szintén alacsony elődeikhez.

A Homo floresiensis koponyája (Fotó: Wikimedia Commons)

Ez viszont azt jelenti, hogy a szigeten két különböző emberféle is ugyanúgy összement – sőt, nem is csak az emberek, mert egy mára már kihalt elefántfaj is akkorára zsugorodott, hogy nagyjából a vállunkig érne. Kutatók úgy gondolják, hogy ahogyan a szigetlakóknak, úgy az elefántnak is normális méretű elődei voltak, csak a szigeten mentek össze ilyen apróra.

Azt pontosan egyelőre nem tudni, hogy mi okozza ezt a zsugorodást, a legvalószínűbb hipotézis az, hogy a szigeten fellelhető kevés élelem a ludas. A kisebb testnek ugyanis kevesebb élelem kell, hogy megfelelően működjön, ezért az evolúció tette a dolgát, és összezsugorította a Flores-szigeten élőket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.