Tudomány

Meghalt Mary Ellis

101 éves korában elhunyt Mary Ellis, az utolsó pilótanő, aki szolgált a második világháborúban.

Mary Ellis a Légi Szállítási Kiegészítő Egység (Air Transport Auxiliary, azaz ATA) tagjaként vett részt a harcokban – írja a BBC. Ellis a Brit Királyi Légierő (Royal Air Force, azaz RAF) egyik bázisának közelében nőtt fel, így már gyermekkorában érdekelni kezdte a repülés.

A pilótanő Mary Wilkins néven 1941-ben csatlakozott az egységhez, majd a háború alatt mintegy ezer bombázót, illetve vadászgépet irányított a frontvonal mögé. Ellis karrierje során 76 különböző típusú repülőt vezetett.

Bár Ellis elhivatottságát és tehetségét sok férfi munkatársa megirigyelhette volna, nem mindig kapta meg a neki kijáró tiszteletet. Egy alkalommal például a landolás után a RAF férfi tagjai nem akarták elhinni, hogy ő vezette a gépet. Gyakran előfordult, hogy kollégái úgy bántak vele, mint egy kislánnyal.

Azoknak a nőknek, akik hazájukat igyekeznek szolgálni, olyan munkát kellene találniuk, amely jobban illik a nemükhöz, mint hogy beleavatkozzanak a férfiak elfoglaltságába

– állt a The Aeroplane magazin egyik 1940-es vezércikkében.

Ellis azonban később mindenki számára bebizonyította, hogy a legjobb pilóták közé tartozik. Egyszer egy találatot követően úgy is képes volt biztonságosan letenni a gépét, hogy hatalmas köd volt, a kifutón szemből pedig egy Spitfire érkezett.

A világháborút követően, 1950-ben a pilótanő a Sandown Reptéren helyezkedett el. 1961-ben ment hozzá kollégájához, Don Ellishez, akivel 2009-ig, a férfi haláláig élt együtt.

Kép: AFP PHOTO / BEN STANSALL / AFP PHOTO / BEN STANSALL

2017-ben, a születésnapja alkalmából megrendezett meglepetéspartin azt mondta, a Spitfire volt a kedvence.

Imádom, ez mindenki kedvence. Azt hiszem, a szabadság jelképe

– nyilatkozta.

A legendás pilótanőről halálhírét követően sokan megemlékeztek a közösségi médiában. Sally McGlone hadtörténész és a RAF veteránja kiemelte, Ellis egy évvel idősebb volt a légierőnél. McGlone arra is rávilágított, hogy a Légi Szállítási Kiegészítő Egység nélkül a Brit Királyi Légierő talán sosem érte volna meg a 100. születésnapját.

https://twitter.com/sallyacb275/status/1022285308472291334?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1022285308472291334&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bbc.co.uk%2Fnews%2Fuk-44962253

(Kiemelt kép: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik