Tudomány

Űrrepülőteret építenek a britek

Skócia északi partjainál, Sutherland megyében épülhet meg az első brit űrrepülőtér, írja az MTI a BBC cikke alapján. A műholdakat szállító rakéták függőleges irányú fellövésére a legalkalmasabbnak az A’Mhoine-félszigetet találták – olvasható a brit űrkutatási hivatal (UK Space Agency) vasárnapi közleményében.

Az űrügynökség 2,5 millió fontot (912 millió forint) biztosít az űrkikötő építésére a Highlands and Islands Enterprise-nak. Minél hamarabb, már a 2020-as években el akarják indítani az első rakétákat.

A brit földről induló első űrrakéta visszaszámlálása ezennel megkezdődött. Az Egyesült Királyság szándéka, hogy az ország űrszektora a világ űriparának 10 százalékát tegye ki 2030-ra. Büszkék vagyunk, hogy bennünket választottak, hogy segítsük a célt megvalósítani”

– mondta Patrick Wood, az együttműködésben részt vevő amerikai repülőóriás, a Lockheed Martin képviseletében.

Miért fontos ez?

Az Egyesült Királyság egyedi helyzetben van ezen a téren – magyarázza bővebben a BBC cikke. A Surrey Satellite Technology Limited és a AAC Clyde Space cégek kutatásainak köszönhetően az ország élen jár a kisméretű műholdak fejlesztésében. Az alacsony árú, miniatürizált fogyasztói elektronikai eszközök forradalmasítják a műholdak piacát is, egy kicsi dobozba rengeteg elektronika fér el.

Az űrrepülőtérrel a brit piac számára lehetővé válik, hogy a különféle műholdak tervezése, gyártása és felbocsátása egy szolgáltatásként lehessen eladó az ügyfelek számára. A szateliteket számos célra használhatják fel a cégek: időjárás megfigyelésére, kommunikáció közvetítésére, vagy felvételek készítésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik