Tudomány

Csiklón keresztül szülnek, sokan belehalnak

24.hu
24.hu

2018. 07. 16. 15:01

Ez az amazonok tökéletes társadalma, ahol a nőstények 18 centis péniszt hordanak a hozzá illő herezacskóval, az anyák tesztoszteronlökettel teszik még vadabbá fiaikat. Nagyon komoly árat fizetnek érte.
Korábban a témában:

A hiénákat kiválóan működő falkájuk, brutális testi erejük és az éjszakában felhangzó hátborzongató „vihogások” okán számos baljós tévhit lengi körül. Pedig az igazság ebben az esetben is van olyan érdekes, mint a mesék világa, sőt. A hiénafélék családjába mindössze négy faj tartozik, és bár megjelenésük kutyaszerű, valójában a macskaalkatúak alrendjébe tartoznak. Vagyis ha ránézésre nehéz is elhinni, közelebb állnak az oroszlánhoz, mint a farkashoz. Mégsem rokonok.

A macskaalkatúak közé tartoznak a mongúzok és a cibetmacskák is, ez utóbbiak a hiénák ma élő legközelebbi rokonai.

Legismertebb fajuk a foltos hiéna, természet- és rajzfilmek állandó szereplője. Nem igaz, hogy kizárólag dögevő lenne: persze megeszik mindent, amit talál, de kitartó, és nagyon ügyes vadász, a falka összehangolt akcióval szinte bármilyen zsákmányt képes leteríteni. Elképesztően erős harapásával a legnagyobb csontokkal is elbánik, talán ezért sütötték rá a gyáva dögevő bélyegét.

18 centis pénisz a lányoknak

A foltos hiénák társas életmódot folytatnak, csapataikat klánoknak nevezzük, amelyet minden esetben nőstények vezetnek szigorú rangsor szerint. Roppant erejű amazonok, akik közül még a ranglétra legalján álló nőstény is magasabb rangú, mint a legmenőbb hím. Erősebbek és agresszívabbak is a hímeknél, ráadásul ugyanúgy néznek ki: ránézésre csak a szakértő tudja megállapítani egy hiéna nemét.

Ez azért van, mert az állatvilágban egyedülálló módon a nőstények szervezetük rengeteg tesztoszteront termel, amitől pénisze nő. Pontosabban:

Módosult csiklójuk látványra megegyezik a hímek péniszével, sőt izgalmi állapotban nagyobb is annál, 18 centisre duzzad. Hátsó lábaik között pedig zsírral telt bőrlebenyt, mondjuk úgy: herezacskóutánzatot ringatnak.

Halálos szülés

A tökéletes nőuralomért és a péniszszerű klitoriszért viszont hatalmas árat fizetnek, főleg már a méhben agresszióra „nevelik” a kölyköket. A furcsa ivarszerv miatt maga a párzás is nehézkes, a hímeknek hónapokig tartó gyakorlás szükséges a sikerhez. Addig rendben van, hogy „kutyapóz”, de itt egy álpéniszbe kellene behatolni, ami ebben a helyzetben igencsak bajos. És rendkívül fárasztó:

A fekete leves viszont csak később jön. Kimutatták, hogy a nőstények a terhesség utolsó szakaszában nagy mennyiségű androgénnel, azaz az agresszióval kapcsolatos hím nemi hormonnal látják el leendő utódaikat. Minél magasabb státuszú az anya, annál több a hormon. Nyilvánvalóan előnyös ez egy olyan társaságban, ahol többtucat egyed vetekszik az élelemért, és a gének továbbélését is segíti a mondjuk úgy talpraesett utód.

Csakhogy az androgén egyrészt károsítja a méhet, de ami esetünkben még fontosabb: a hormon hatására nőhet meg csaknem 20 centisre az anya csiklója, amiben a szülőcsatorna is húzódik.

A hiéna mama tehát csiklóján, vagy ha úgy tetszik álpéniszén keresztül hozza világra kölykeit.

A 2,5 centi átmérőjű cső gyakran sérül, szakad, amint az egykilós kicsi átpréseli magát rajta. Sok esetben, főleg az első ellésnél ez halálos lehet.

Illusztráció: MICHEL & CHRISTINE DENIS-HUOT / BIOSPHOTO

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.