Tudomány
Water bear. Coloured scanning electron micrograph (SEM) of a water bear (Paramacrobiotus craterlaki) in moss. Water bears (or tardigrades) are tiny invertebrates that live in aquatic and semi-aquatic habitats such as lichen and damp moss. Paramacrobiotus craterlaki is a carnivorous species that feeds on nematodes and rotifers. Water bears are found throughout the world, including regions of extreme temperature, such as hot springs, and extreme pressure, such as deep underwater. They can also survive the high levels of radiation and vacuum of space. Magnification: x330 when printed at 10 centimetres wide.

Egy órán keresztül nyomják a szexet a medveállatkák, a hímnek többszörös „orgazmusa” van

24.hu
24.hu

2016. 12. 06. 16:39

Biztosan hallottál már a Föld legvagányabb élőlényeiről, a medveállatkákról, más néven a tardigradákról. Ha mégsem pár szóban összefoglaljuk, mit érdemes róluk tudni.

Mikroszkopikus méretűek, nyolc lábuk van, általában vízben élnek és gyakorlatilag elpusztíthatatlanok. Kibírják a -273 fokos hideget, de vígan lubickolnak a forráspont fölött lobogó vízben. Évekig elvannak víz, és élelem nélkül, de a világűr vákuumja, vagy a kozmikus sugárzás sem tesz kárt bennük.

Nem csoda, hogy a kutatók szeretnének minél többet megtudni a tardigradákról. Bár lassan 245 éve tanulmányozzák őket, és közel 1200 fajukat azonosították már, eddig szinte semmit sem lehetett tudni a medveállatkák szexuális életéről. A németországi Görlitz Természettudományi Múzeum kutatói döntöttek úgy, hogy véget vetnek ennek a tarthatatlan állatoknak.

Az úttörő kutatásban a tudósok kiválasztottak 30 medveállatkapárt, és első lépésként különválasztották a nőstényeket és a hímeket. Ez már önmagában hatalmas feladat, az aprócska állatokon ugyanis, csak még apróbb jelek utalnak a nemükre. A pároztatás ehhez képest már gyerekjáték volt, csak ki kellett várni, amíg a nőstényekben peték termelődnek, majd összeereszteni őket a hímekkel.

A hímek gyakorlatilag azonnal megérezték, hogy eljött a párzás ideje, és elkezdtek a nőstény felé úszni, hogy megtermékenyítsék a petéiket. A hímek csak abban a ritka esetben maradtak érdektelenek, ha a nőstények elkezdték megkötni a petéiket.

A lényeg, hogy a német laborban felvették a világtörténelem első medveállatkapornóját. Így néz ki.

A gyakorlatlan szem nehezen igazodik el a látványon, úgyhogy a kutatók lerajzolták, és le is írták, hogy mi történik.

Kép: Görlitz múzeum
Kép: Görlitz múzeum

A hím (ő látható a rajzon alul) összegömbölyödik a nőstény feje körül, és három lábával megkapaszkodik. A nőstény a nyúlványszerű, szívó szájszervével erre stimulálni kezdi a hímet, mire az elárasztja a spermájával a nőstény testét, hogy megtermékenyítse a petéket (a három ovális formát, amik a rajzon, a nőstény hátán látszanak).

A tudósok szerint a legmeglepőbb, hogy a párzási folyamat nagyjából egy órán át tart, ami alatt a hím többször juttat spermát a nőstény testébe. Még egy dolog, amiben a medveállatka az összes többi élőlényt kenterbe veri.

(Vox)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.