Tudomány

Így lehet akár meghalni a mogyorótól

A földimogyoró gyakran okoz ételallergiát, a tünetek enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig is terjedhetnek. Ki mire számíthat?

A földimogyoró kapcsán fellépő reakciók már közvetlenül a magvak fogyasztása után pár perccel is jelentkezhetnek, de a tünetek közül nem mindegyik jelentkezik egyszerre, ezért érdemes már akkor is orvoshoz fordulni, ha csak egy vagy két tünetet észlelünk. A beteg állapota ugyanis rövid idő alatt rosszabbodhat – hívja fel a figyelmet dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Egyéni érzékenységtől függően a földimogyoró allergia tünete lehet:

  • hányinger, hányás;
  • hasfájás, hasmenés;
  • bőrkiütés, ekcéma;
  • légszomj és nehézlégzés.

Az allergiás beteg ellátása azért igényel orvosi segítséget, mivel az enyhébb tünetekből is rövid idő alatt kialakulhat életveszélyes állapot, az anafilaxia.

Mitől függ a tünetek súlyossága?

Az egyéni érzékenység attól is függ, hogy a földimogyoró allergén összetevői közül adott személynél melyik okozza a tüneteket. A multiplex allergiateszt az eddigieknél pontosabb diagnózist, így sikeresebb kezelést tesz lehetővé: segítségével meghatározható, hogy a földimogyoró melyik allergén komponensével (összetevőjével) szemben áll fenn allergia.

Ezt azért is fontos megismerni, mert az egyes allergén összetevők eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek:

A földimogyoró öt allergén komponense közül négy súlyosabb reakciót is képes előidézni, egyről azonban tudjuk, hogy csak helyi reakciót okoz a szájnyálkahártyán, ez esetben tehát nem kell életveszélyes reakció kialakulásától tartani

– fogalmaz Dr. Hidvégi Edit.

Kinőhető?

Mivel a földimogyoró allergia életveszélyes következményekkel járhat, fontosnak utánajárni, hogy az öt komponens közül melyikkel szemben áll fenn az allergia. Amennyiben a vizsgálat során beigazolódik, hogy az Ara h 8 összetevő az, akkor ez esetben „mindössze” enyhe, helyi szájnyálkahártyán jelentkező tüneteket okoz a földimogyoró fogyasztása.

Ez az információ azért is fontos, mert gyermekeknél ez alapján következtetni lehet az allergia lefolyására. A kis kockázatú komponensekkel szembeni allergia nagyobb eséllyel elmúlhat, míg a magas kockázatúakkal szembeni allergia jellemzően nem nőhető ki gyermekkorban.

Illusztráció:DIANA MILLER / IMAGE SOURCE

Ajánlott videó

Olvasói sztorik