Tudomány

Összefüggést találtak az autizmus és a hajléktalan lét között

Arányaiban több az autizmussal élő a hajléktalanok között, mint a társadalom többi rétegében.

Míg itthon lassan büntetendő lesz, ha valaki hajléktalan, Európa északibb részein egyenesen segíteni próbálnak a fedél nélkül maradt társaink helyzetén. Éppen ezért készült el a University College London kutatása, amely tudományos szempontból először foglalkozott az autizmus és a hajléktalanság helyzetével.

Nem tudjuk, hányan vannak

Nagyon nehéz meghatározni, pontosan mennyi autista ember él Európában, sőt országos szinten sem egyszerű a statisztika. Ennek az az oka, hogy minden hivatalos szerv és segélyszervezet máshogyan határozza meg ki az, aki úgynevezett autizmus spektrumzavarral él (ez a betegség most elfogadott, hivatalos neve), és más szempontok alapján rangsorolja a betegeket. Az autizmus ugyanis egy olyan állapot, amely nagyon széles spektrumon mozog.

Az Autisták Országos Szövetségének honlapja szerint minden századik emberből egy érintett, ma Magyarországon minimum 100 ezer autista személy él. Kérdés, hogy közülük hányan vannak azok, akik az utcára kényszerültek – az angol kutatás ugyanis kimutatta, hogy van kapcsolat a betegség és a fedél nélküli élet között.

Az Autism tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint arányaiban több az autizmussal élő ember a hajléktalanok között, mint a társadalom egészére vetítve. A kutatók autista emberekkel dolgozókat interjúvoltak a projekthez, és két kisebb, korábbi, a témában elvégzett kutatást is átvizsgáltak. Összesen 106 brit hajléktalan helyzetéről kaptak így jelentést, amiből egyértelműen kiderült: nem elhanyagolható az összefüggés az autizmus spektrumzavar és a hajléktalanság között.

Kiderült, hogy a 106 vizsgált hajléktalan 12,3 százaléka mutatott autizmusra utaló jeleket, ez az arány teljes társadalomban mindössze 1 százalék. A kutatás autizmusra utaló jelekről szól, hiszen, mint ahogy azt fent említettük, nagyon nehéz pontosan meghatározni, mikor beszélhetünk a spektrumzavarról valódi betegségként. Nem biztos tehát, hogy a 12,3 százalékhoz tartozó emberek mindegyike autizmussal él, de jó részük egészen biztosan.

Nagyobb eséllyel válnak hajléktalanná

A kutatók kijelentették, hogy a témában mindenképpen szükség van nagyobb egyedszámú, átfogóbb kutatásra, hogy a pontos összefüggéseket meg lehessen állapítani. A 106 hajléktalan emberről gyűjtött adat nagyon kevés, de megmutatja, hogy érdemes elindulni ezen a kutatási irányon. A tudósok feltételezik, hogy az autizmussal élőknek nagyobb esélyük lehet a hajléktalanná válásra, mivel betegségük következtében nehezebben illeszkedhetnek be a társadalomba.

Azt már most is tudjuk, hogy az autizmus spektrumzavar mentális problémákat okozhat, az ezzel élők között magasabb a munkanélküliek aránya, és gyakori a szociális izoláció. Az autizmustól szenvedő hajléktalanok pedig sokkal sérülékenyebbek lehetnek, mint azok, akik egészségesek.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: FREDERIC J. BROWN / AFP

Ajánlott videó