Tudomány

Ha szokott nyakkendőt viselni, van egy rossz hírünk

A nyakkendő számos munkahelyen tartozik a férfiak alapöltözékéhez. Egy új kutatás szerint ugyanakkor a kiegészítő viselése veszélyeket rejt magában.

Az új tanulmány szerint a nyakkendő az erek elszorításával és az agy vérellátásának csökkentésével nehezíti a munkavégzést – számol be a Daily Mail. A kutatásban Robin Lüddecke, a Kieli Christian-Albrechts Egyetem munkatársa kollégáival 30 német férfit vizsgált MRI segítségével.

Az eredmények alapján a nyakkendőt viselő 15 személy agyműködés jelentősen visszaesett, mivel az érintett alanyoknál a véráramlás 7,5 százalékkal csökkent. A kísérletben arra kérték a résztvevőket, hogy kifejezetten szorosra húzzák a nyakkendőjüket.

Bár a vérellátás csökkenése nem okoz tüneteket, a szakértők szerint így is hatással lehet a kognitív funkciókra.

Nem ez az első tanulmány, amely azt igazolja, hogy a ruhadarab viselése egészségtelen. Egy korábbi kutatás például kimutatta, hogy a nyakkendő növeli a viselője szemére nehezedő nyomást.

Az, hogy az agy elegendő vért kapjon, kiemelten fontos az idegsejtek számára. Ha nincs elegendő vér, a neuronok közti jelátvitel lelassulhat, és a reakcióidő jelentősen megnövekedhet.

Az új kísérlet azt sugallja, hogy a nyakkendő viselése negatív hatással lehet a teljesítményre. Ez nemcsak a munkahelyeken jelenthet problémát, hanem akár az állásinterjúkon vagy vizsgák közben is.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik